Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

EEG bij kinderen

U heeft met uw behandelend arts besproken dat uw kind binnenkort een EEG (elektro-encefalogram) krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een EEG?

Tijdens een EEG wordt de activiteit van uw hersenen gemeten. In de hersenen worden elektrische signalen door zenuwcellen geproduceerd. Die signalen worden door middel van elektrodes doorgegeven aan een meetapparaat. Via de computer verschijnt een curve met lijntjes op het beeldscherm. Een laborant voert het onderzoek uit.

Hoe bereidt u zich voor?

 • Het haar van uw kind moet voor dit onderzoek schoon en droog zijn. Was en droog daarom de haren van uw kind voor het onderzoek. Gebruik geen gel, crème, haarlak of versteviging.
 • Neem een overzicht mee van de medicijnen die uw kind op dat moment gebruikt. De KNF-laborant kan hier naar vragen.
 • Laat jonge kinderen bij voorkeur géén middagslaap doen voor het onderzoek. Hierdoor is de kans groter dat uw kind tijdens het EEG in slaap valt. Neem eventueel een fopspeen, leesboekje of knuffel mee.
 • Vertel uw kind, zo mogelijk, van tevoren wat er allemaal gaat gebeuren tijdens het onderzoek. U kunt zelf al eens oefenen met uw kind hoe het voelt als er met een potlood op het hoofd gekrabbeld wordt. De muts met elektrodes is te vergelijken met een badmuts.
 • Voor kleine kinderen is het aan te bevelen de voeding uit te stellen, zodat deze eventueel tijdens het onderzoek gegeven kan worden. Meestal worden kinderen daar rustig van.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn tijdens het onderzoek. Uw rust zal uw
  kind ook rustiger maken.

Thuis oefenen
U kunt thuis alvast oefenen met uw kind. Zo weet hij of zij wat er gaat gebeuren.

 • Laat uw kind de ogen open en dicht doen;
 • Laat uw kind met beide handen vuisten maken;
 • Laat uw kind een tijdje zuchten of blazen tegen een molentje;
 • Geeft met een zaklamp flitsen terwijl uw kind de ogen dicht heeft. 

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de dag van het onderzoek meldt u zich met uw kind bij de balie op route 15. Er zijn twee mogelijkheden om het onderzoek te starten. De laborant bekijkt welke methode hij zal hanteren. Afhankelijk van de situatie worden er losse elektrodes geplakt of uw kind krijgt een muts op zijn of haar hoofd waarin elektrodes geplaatst zijn. In het midden van de elektrodes zitten gaatjes. Via die gaatjes spuit de laborant een pasta op de huid. Tegelijkertijd wordt op de hoofdhuid “gekrabd” om het contact te verbeteren. Dit kan gevoelig zijn. Uw kind krijgt ook een elektrode op de oorlellen of achter de oren. De meeste kinderen vinden het vervelend als iemand aan hun hoofd zit. Tijdens de voorbereiding zijn kinderen daarom vaak onrustig en huilerig.

Hoe verloopt het onderzoek?

Als het onderzoek gaat beginnen, gaat de laborant achter het apparaat zitten, waardoor de kinderen meestal weer rustig worden. De ouders of verzorgers mogen in principe bij het onderzoek aanwezig zijn. Uw kind blijft tijdens het onderzoek op de onderzoektafel liggen en wordt, zo mogelijk, gevraagd om de ogen dicht te doen. De registratie kan beginnen. Uw kind zal daar niets van merken. Als het mogelijk is, worden er een paar testjes gedaan.

De registratie zelf duurt 20 tot 30 minuten, in totaal duurt het onderzoek ongeveer een uur. Tijdens het onderzoek vindt er ook een videoregistratie plaats. Als u hier bezwaar tegen heeft, laat dit dan de laborant even weten. Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektrodes en de pasta. Thuis kunt u de haren van uw kind wassen.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de behandelend arts van uw kind bij het volgende bezoek aan de polikliniek of tijdens het telefonische spreekuur. Dit hangt af van wat u afgesproken heeft.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: