Overgang
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Veelvoorkomende klachten

Hoeveel last u van de klachten van de overgang heeft, hangt af van uw hormoonhuishouding en ook uw persoonlijke omstandigheden zijn van invloed (bijvoorbeeld of u er hinder van ondervindt op uw werk). De ene vrouw merkt veel van de overgang, terwijl de andere weinig tot geen last heeft. Het is voor iedere vrouw verschillend.

Menstruatieproblemen  

Wanneer de eierstokken moeite krijgen om de hormoonproductie op niveau te houden, laat het progesteron het als eerste afweten. Het gevolg: de opbouw van de cyclus (het baarmoederslijmvlies dat tijdens de menstruatie wordt afgestoten) gaat door maar de menstruatie blijft weg. De volgende keer heeft het lichaam dan twee keer zo veel om op te ruimen. Dat verklaart dan de grotere hoeveelheid bloedverlies.
Als ook de oestrogeenproductie achterblijft, wordt er niets meer opgebouwd en hoeft het lichaam ook niets op te ruimen. De menstruatie komt dan helemaal niet meer.

Opvliegers 

Opvliegers zijn plotselinge warmte-explosies, die meestal een tot 3 minuten duren. Soms heeft u er slechts enkele seconden last van of juist veel langer: een kwartier of half uur.

Opvliegers ontstaan door de ontregeling van het temperatuurcentrum in de hersenen. Oestrogenen beïnvloeden het temperatuurcentrum en zorgen voor een stabiele temperatuur. Als de oestrogeenspiegel in het bloed daalt (dit gebeurt in de overgangsjaren), gaat telkens de alarmbel af alsof het lichaam te warm is. Het lichaam moet die warmte kwijt en doet dit door de bloedvaten in de huid wijd open te zetten.
Tijdens een opvlieger breidt de warmte zich uit naar uw hals, nek en gezicht en verdampt letterlijk doordat u zweet. Soms krijgt u ook hartkloppingen. Opvliegers komen ook ’s nachts voor. Dan bestaat een opvlieger vooral uit zweten (nachtelijke zweetaanvallen). Dit kan uw nachtrust nogal verstoren.
De piek van de opvliegers valt samen met de menopauze (laatste menstruatie). Bij de meeste vrouwen verdwijnen ze weer een paar jaar na de menopauze.

Plasproblemen en een droge vagina 

Plasproblemen, blaasontsteking, verzakkingsklachten en een droge vagina komen na de menopauze regelmatig voor. Dit komt omdat ook de blaas, de plasbuis en de vagina onder invloed staan van oestrogenen. Als de oestrogeenproductie stopt, verandert het ondersteunende weefsel. Het wordt slapper en de doorbloeding wordt minder, waardoor het slijmvlies gaat ‘verdrogen’. Dit kan het vrijen moeilijker en soms zelfs pijnlijk maken.

Botontkalking (osteoporose) 

Oestrogenen remmen botafbraak ( een natuurlijk verouderingsproces) af. Als de oestrogenen minder worden, valt die rem weg en heeft u meer risico op botontkalking (osteoporose). Uw botten kunnen makkelijker breken dan toen u nog jonger was.

Voor alle duidelijkheid: botontkalking is een natuurlijk proces dat tot een hoger risico op breuken leidt. Of u zelf tot deze risicogroep met osteoporose behoort, kunt u het beste met uw huisarts bespreken. Die zal daarbij ook kijken naar uw medische voorgeschiedenis, die van uw familie naar uw huidige gezondheid.

Andere verschijnselen/klachten 

Tijdens de overgangsjaren kunt u meerdere veranderingen en klachten of ongemakken ervaren. Naast opvliegers en menstruatieproblemen komen voor: 

  • pijn in de gewrichten en/of spierpijn
  • dikker worden
  • moeheid en lusteloosheid
  • prikkelbaarheid
  • slaapproblemen
  • depressieve gevoelens
  • hoofdpijn
  • minder zin in seks
  • vergeetachtigheid
  • duizeligheid
  • tintelingen in de benen

Niet alle klachten hebben direct met de overgang te maken. U kunt bijvoorbeeld slecht slapen door de nachtelijke opvliegers. Als dan uw opvliegers behandeld worden, verdwijnen uw slaapproblemen meteen. En van hevige menstruaties met veel bloedverlies kunt u zich moe en uitgeblust voelen, wat ook zal verdwijnen als uw menstruatie minder hevig is. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: