Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Overgang

Hier leest u informatie over de overgang: wat de overgang precies is, welke klachten kunnen optreden en wat daaraan te doen is. Er staan ook handige, informatieve filmpjes op deze pagina. Kijk daarvoor bij ‘Meer informatie’, helemaal onderaan deze pagina.

Wat is de overgang? 

De overgang is een natuurlijke verandering in het lichaam van de vrouw. Iedere vrouw krijgt ermee te maken. De overgang vindt normaal gesproken tussen het 45ste en 55ste levensjaar plaats, maar kan ook eerder of later beginnen.

Hormonale veranderingen 

Tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw maken de eierstokken vrouwelijke hormonen aan: oestrogenen en progesteron. Die hormonen sturen belangrijke processen in het lichaam aan: de eisprong, de maandelijkse menstruatie, de opbouw van botweefsel en nog meer. Daarnaast zijn de eierstokken verantwoordelijk voor de productie van een derde hormoon: testosteron. Dit hormoon speelt een rol bij het libido (zin in seks) en de stemming/gemoedstoestand. Tijdens de overgang vermindert de productie van al deze hormonen in de eierstokken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals opvliegers en nachtelijk zweten. 

Eicellen 

Elke vrouw krijgt bij haar geboorte ongeveer een miljoen eicellen mee. Die voorraad vermindert snel. In de puberteit is ongeveer de helft van de eicelvoorraad over. In die periode worden de eierstokken echt actief en begint de menstruatie. Iedere maand herhaalt de cyclus van rijpende eitjes, de eisprong en veertien dagen later de menstruatie. Behalve als er een bevruchting plaatsvindt: dan blijft de cyclus uit en volgt een zwangerschap.
Als een vrouw ouder wordt en de eierstokken onvoldoende of bijna helemaal geen eicellen meer hebben, gaat de productie van hormonen haperen. Het gevolg is dat de menstruatiecyclus onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal wegblijft. De allerlaatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Deze treedt bij meer dan 90 procent van de vrouwen tussen het 45ste en 55ste jaar op.

Ben ik in de overgang? 

Vaak merken vrouwen het als eerste aan hun menstruatiepatroon dat zij in de overgang komen. Het patroon kan onvoorspelbaar worden of de menstruatie kan helemaal niet meer komen. Alle varianten komen voor: de menstruaties kunnen sneller na elkaar komen of juist langer op zich laten wachten. Ook de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie kan per keer verschillend zijn. Kortom, er is soms geen peil meer op te trekken. Daarnaast kunt u te maken krijgen met opvliegers (warmteaanvallen) of nachtelijk zweten; soms met bijbehorende hartkloppingen.

Klik ook op de kopjes in het linkermenu voor meer informatie over veelvoorkomende klachten en de mogelijke behandeling.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: