Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Blaasspoelingen met het BCG-vaccin

U krijgt binnenkort een serie blaasspoelingen met het BCG-vaccin. Hier leest u meer over deze blaasspoelingen. 

Wanneer is een blaasspoeling nodig? 

Een blaasspoeling is nodig na een operatie vanwege een of meerdere gezwellen in de blaas. Gezwellen in de blaas zijn in principe kwaadaardig. Ze zitten in het slijmvlies van de blaas en kunnen door een operatie via de plasbuis meestal geheel worden verwijderd. Maar soms kunnen de gezwellen terugkomen en verder de blaaswand ingroeien. Blaasspoelingen zorgen ervoor dat de kans hierop kleiner wordt.

Er zijn verschillende soorten blaasspoelingen. Uw uroloog bepaalt welk middel bij u het meeste effect zal hebben. Dat doet hij met behulp van het verslag van de patholoog, die het weggenomen weefsel na de operatie heeft nagekeken.

Het BCG-vaccin 

Het middel waarmee uw blaas gespoeld zal worden, heet het BCG-vaccin. BCG is de afkorting van Bacillus Calmette-Guérin. Dit vaccin wordt onder andere gebruikt om tuberculose te voorkomen. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van oppervlakkige blaastumoren die nog niet in de spierlaag van de blaas doorgegroeid zijn. BCG zorgt ervoor dat uw eigen afweersysteem (de witte bloedlichaampjes) in het gebied van de blaas heel actief wordt. Dat maakt de kans dat u weer blaastumoren krijgt of dat deze zich uitbreiden veel kleiner. De weerstand van uw eigen afweersysteem (immuunsysteem) wordt sterk verhoogd. Deze behandeling heet immunotherapie.

Schema van toediening 
Het gebruikelijke schema van toedienen is:

  • 6x 1 spoeling per week (vanaf 2-3 weken na de operatie)
  • 3x 1 spoeling per week (na de eerste cystoscopie [blaasonderzoek], 3 maanden na operatie)
  • 3x 1 spoeling per week (na de tweede cystoscopie, 6 maanden na operatie)
  • 3x 1 spoeling per week (na de vierde cystoscopie, 12 maanden na de operatie).

De spoelingen gebeuren steeds op de polikliniek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: