Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Atropine

De orthoptist heeft uw kind atropine-oogdruppels voorgeschreven. Hier leest u informatie over deze druppels.

Werking van atropinedruppels

Atropine vergroot de pupil en legt de spieren van de ooglens stil. De lens kan hierdoor niet meer bol worden (medische term: accommoderen). Hierdoor ontstaat een wazig beeld, vooral dichtbij. Het duurt een paar dagen tot twee weken voordat het wazige beeld is verdwenen en de pupillen weer de normale grootte hebben.

Waarom krijgt uw kind atropine?

De orthoptist heeft uw kind atropine voorgeschreven om een van de volgende redenen:

  • Oogmeting
    Op de polikliniek Oogheelkunde gebruiken we oogdruppels om de ogen te ontspannen en de pupillen wijder te maken. Als dit niet voldoende lukt, is het nodig om de ogen een aantal keer te druppelen met atropine. De atropine moet een ruime inwerktijd krijgen. De meeste kinderen starten daarom een dag vóór de afspraak met atropine-druppels en druppelen op de dag van de afspraak ook nog één of twee keer. Hoe vaak u precies bij uw kind moet druppelen, hangt af van het tijdstip waarop u de afspraak in het ziekenhuis heeft. De orthoptist maakt een druppelschema en bespreekt dit met u.
  • Behandeling van een lui oog
    Soms gebruiken we atropine als vervanging voor een oogpleister. Dit doen we alleen als afplakken met een pleister op het oog of de bril of een kapje over de bril echt niet lukt. Bij deze behandeling krijgt het goede oog een druppel atropine. Hierdoor krijgt dit oog een wazig beeld en wordt het luie oog geactiveerd. Niet elk lui oog is voor deze behandeling geschikt. De orthoptist kan u hierover meer vertellen.
  • Behandeling van accommodatiespasme
    Accommodatiespasme is een zeldzame aandoening waarbij de spieren van de ooglens zich niet meer kunnen ontspannen. Atropine zorgt dan voor ontspanning.
  • Behandeling van snel toenemende bijziendheid
    Meer hierover leest u in de folder 'Behandeling van snel toenemende bijziendheid'.

Hoe druppelt u het oog?

Vooraf: Het flesje mag niet tegen de huid of de wimpers aankomen, want dan zijn de druppels niet meer steriel.

Het druppelen gaat het makkelijkst als uw kind het hoofd achterover houdt of als uw kind ligt. Trek het onderste ooglid omlaag. Nu ontstaat er een soort zakje waar u een druppel in kunt laten vallen. In de rand van het onderste ooglid aan de neuskant zit een klein puntje. Dit is het traanpuntje waardoor traanvocht via het traanbuisje wordt afgevoerd naar de neus en de keel. Druk het traanbuisje onder het traanpuntje met een zakdoek dicht totdat de druppel goed in het oog zit. Zo kan geen atropine in de neus of de keel komen.
Als het druppelen moeilijk gaat, kunt u het proberen terwijl uw kind slaapt. Doe dit dan 's ochtends vroeg zodat de atropine overdag zijn werk kan doen.

Na het druppelen
Veeg het oog na het druppelen af met een niet-pluizend doekje. En was uw handen. Zo zorgt u ervoor dat u geen atropine in uw eigen ogen wrijft.

Bewaar atropine buiten bereik van kinderen

Atropine is een giftige stof als het via de mond wordt ingenomen. Bewaar het daarom buiten bereik van kinderen. Heeft uw kind het toch binnengekregen, neem dan direct contact op met uw huisarts of de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. Vertel wat en hoeveel uw kind binnen heeft gekregen.

Bijwerkingen atropine

Doordat de pupil vergroot is, kan uw kind last hebben van fel licht. Ook kan scheelzien tijdelijk erger worden. Mogelijke bijwerkingen zijn koorts en een rode of droge huid. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, gedragsstoornissen en slaapproblemen.
Heeft uw kind duidelijk een van deze reacties, stop dan met druppelen. De klachten nemen dan weer af. Zo niet, neem dan contact op met uw huisarts. Neem ook contact op met uw orthoptist om te bespreken of een andere behandeling nodig of mogelijk is.

Narcose

Moet uw kind voor een andere operatie onder narcose? Zeg dan tegen de anesthesioloog dat uw kind atropine gebruikt.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: