Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Atropine

De orthoptist heeft uw kind atropine-oogdruppels voorgeschreven. Hier vindt u informatie over de werking van de druppels en de reden van gebruik. Daarnaast leest u hoe u het oog moet druppelen.

Werking van atropinedruppels 

Atropine vergroot de pupil en legt de spieren van de ooglens stil. De lens kan hierdoor niet meer accommoderen (bol worden). Hierdoor ontstaat een wazig beeld, vooral dichtbij. Het duurt enkele dagen tot twee weken voordat het wazige beeld is verdwenen en de pupillen weer de normale grootte hebben.

Reden van gebruik 

De orthoptist heeft uw kind atropine voorgeschreven om één van de volgende redenen:

Oogmeting 

Atropine verwijdt de pupillen en legt het accommodatievermogen stil. Hierdoor kan de brilsterkte beter worden bepaald en kan de oogarts de binnenkant van het oog beter bekijken.

Als bij uw kind atropine voor een oogmeting is voorgeschreven: vanaf twee dagen vóór de afspraak bij de orthoptist beide ogen twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) druppelen met atropine, inclusief de ochtend van de afspraak.

Behandeling van een lui oog 

Atropine wordt gebruikt bij de behandeling van een lui oog ter vervanging van de oogpleister. In het goede oog wordt een druppel atropine gedaan. Hierdoor geeft dit oog een wazig beeld en wordt het luie oog gedwongen om te kijken. Niet elk lui oog is voor deze behandeling geschikt. De orthoptist kan u hierover meer vertellen.

Behandeling van accommodatiespasme 

Accommodatiespasme is een zeldzame aandoening waarbij de spieren van de ooglens zich niet meer kunnen ontspannen. Atropine zorgt dan voor ontspanning.

Druppelen van het oog 

Het druppelen gaat het makkelijkst als uw kind het hoofd achterover houdt of als uw kind ligt. Trek het onderste ooglid omlaag. Nu ontstaat er een soort zakje waar u een druppel in kunt laten vallen. In de rand van het onderste ooglid aan de neuskant zit een klein puntje. Dit is het traanpuntje waardoor traanvocht, via het traanbuisje wordt afgevoerd naar de neus en de keel. Druk het traanbuisje onder het traanpuntje met een zakdoek dicht totdat de druppel goed in het oog zit. Zo kan geen atropine in de neus of de keel komen. Als het druppelen moeilijk gaat, kunt u het proberen terwijl uw kind slaapt. Doe dit dan 's ochtends vroeg zodat de atropine overdag zijn werk kan doen.

Let op dat het flesje niet tegen de huid of de wimpers aankomt, want dan zijn de druppels niet meer steriel. Veeg het oog af met een niet-pluizend doekje. Was na het druppelen uw handen. Zo voorkomt u dat u atropine in uw eigen ogen wrijft.

Let op! 

Atropine is een giftige stof. Bewaar het daarom buiten bereik van kinderen. Heeft uw kind het toch binnengekregen, neem dan direct contact op met uw huisarts of de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. Vertel wat en hoeveel uw kind binnen heeft gekregen.

Bijwerkingen 

Doordat de pupil vergroot is, kan uw kind last hebben van fel licht. Ook kan scheelzien tijdelijk toenemen. Mogelijke bijwerkingen zijn koorts en een rode of droge huid. Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, gedragsstoornissen en slaapproblemen.

Mocht u duidelijk een van deze reacties bemerken, stop dan met druppelen. De klachten nemen dan weer af. Zo niet, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Neem ook contact op met uw orthoptist om te bespreken of een andere behandeling nodig of mogelijk is.

Narcose 

Als uw kind onder narcose gaat, geef dan aan de anesthesioloog door dat uw kind atropine gebruikt.

Vragen? 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde in Rijnstate Velp.

Rijnstate Velp
Polikliniek Oogheelkunde 4e etage
President Kennedylaan 100
6883 AZ Velp
Tel. 088 - 005 50 22

Bovenstaand telefoonnummer geldt ook voor patiënten uit Rijnstate Arnhem, Rijnstate Zevenaar en Rijnstate Arnhem-Zuid.

Kijk voor meer informatie op www.rijnstate.nl of www.orthoptie.nl.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: