Arteriepunctie
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Het onderzoek

Het verloop van het onderzoek  

De onderzoeker prikt wat bloed uit de slagader in uw pols (zie foto). Dit lijkt erg op normaal bloedprikken. Het enige verschil is dat het wondje wat langer moet worden dichtgedrukt. We leggen hiervoor een drukverband bij u aan 

Tweede arteriepunctie na zuurstof  

Een tweede punctie gebeurt niet altijd. Als uw arts dit voor het onderzoek heeft aangegeven, geeft de onderzoeker u na de eerste punctie een half uur zuurstof. Hierna doen we opnieuw een arteriepunctie om te zien wat de invloed van zuurstof op uw bloedwaarden is.  

Na de punctie  

Het drukverband moet minimaal 1 uur blijven zitten na de punctie. Als u bloedverdunners gebruikt, laat u het verband minimaal 2 uur zitten. U kunt met een drukverband uw dagelijkse activiteiten gewoon weer oppakken 

Duur van het onderzoek  

Het onderzoek duurt tussen de 10 en 15 minuten. Als u ook nog zuurstof en een tweede arteriepunctie krijgt, dan duurt uw bezoek in totaal tussen de 45 en 60 minuten.  

Risico’s en complicaties 

Het prikken van een arteriepunctie is over het algemeen een veilige ingreep, waarbij complicaties zelden voorkomen. Hieronder leest u de meest voorkomende complicaties:  

  • op en rond de injectieplaats kunt u een blauwe plek krijgen. Deze gaat vanzelf weg 
  • het gebied waarin we hebben geprikt kan gevoelig en dik aanvoelen;  
  • er is een kleine kans dat u door de prik onwel wordt. 

Uitslag

Uw arts bespreekt de uitslag van de test met u tijdens uw eerste controle op de polikliniek.  

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: