Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

24-uurs druk- en/of zuurmeting slokdarm

U bent naar de afdeling Endoscopie verwezen voor een 24-uurs druk- en of zuurmeting van uw slokdarm. Hier vindt u meer informatie over dit onderzoek en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een 24-uurs druk- en/of zuurmeting?

Tijdens dit onderzoek doen we een drukmeting (manometrie) van uw slokdarm. Daarna plaatsen we een pH-impedantiekatheter en eventueel een drukkatheter in uw slokdarm. Deze meet 24 uur lang de zuurgraad, lucht en eventueel de druk in uw slokdarm. 

Hoe bereidt u zich voor? 

 • Tot vier uur voor de behandeling is het advies om een lichte maaltijd (beschuitje met een kopje thee), koffie of een melkproduct te nemen.
 • Drinken van water (zonder koolzuur) of thee (zonder suiker en melk) mag tot twee uur voor de behandeling. Alle andere dranken zijn niet toegestaan.
 • Het poetsen van de tanden of het nemen van een klein slokje water om medicijnen in te nemen, mag tot een uur voor de ingreep.

Moet u stoppen met uw medicijnen of niet?
Als u medicatie voor diabetes mellitus (suikerziekte) gebruikt, is het belangrijk dat u dit meldt bij de arts die het onderzoek aanvraagt. Hij of zij geeft aan of u deze medicijnen kunt blijven innemen. 

Hieronder leest u wat u doet met de medicijnen die u inneemt voor uw maag en slokdarm.

 • U gebruikt protonpompremmers (zoals omeprazol, esomeprazol, pantoprazol of rabeprazol). Hiermee moet u zeven dagen voor het onderzoek stoppen.
 • U gebruikt H2-blokkers (zoals ranitidine, cimetidine of fanotodine). Hiermee moet u drie dagen voor het onderzoek stoppen.
 • U gebruikt Prepulsid, Motilium of Primperan. Hiermee moet u drie dagen voor het onderzoek stoppen.
 • U gebruikt midelen die de slokdarm beschermen (zoals sucralfaat). Deze medicijnen neemt u u niet in tijdens het onderzoek.

Als u vrij verkrijgbare middelen gebruikt, zoals Rennie, Gaviscon of Regla-pH, mag u deze tijdens het onderzoek niet innemen.
Alle overige medicatie mag u gewoon innemen.

Wat doet u bij maagklachten?
Als u uw medicijnen niet mag innemen, kunt u maagklachten krijgen. Bij ernstige pijn mag u paracetamol gebruiken. Per keer mag u 1000 milligram gebruiken, maximaal drie keer per dag. 

Hoe verloopt het onderzoek? 

Dag 1

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw Rijnstatekaart mee. Zorg dat de gegevens op uw Rijnstatekaart kloppen. U wordt verzocht zich te melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Endoscopie in Rijnstate Arnhem, routenummer 18. Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de onderzoeksruimte. Twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit.

Drukmeting
We vragen u om op de onderzoektafel te gaan zitten. Via de neus wordt een dun slangetje (katheter) ingebracht. Dit doet geen pijn, maar het is een wat vervelend gevoel. Tijdens het inbrengen moet u enkele malen slikken zodat de katheter gemakkelijk naar binnen kan gaan. U mag hierbij enkele slokjes water nemen om het slikken van de katheter makkelijker te maken. Wanneer de katheter op de juiste plaats ligt, wordt hij vastgeplakt op uw neus en gaat u plat liggen. Vervolgens krijgt u van de verpleegkundige tien kleine slokjes water te drinken. Het onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag. De katheter wordt hierna verwijderd.

24-uurs zuur- en/of drukmeting 
Aan de 24-uurs zuur- en/of drukmeting gaat altijd een drukmeting vooraf om de plaats van de katheter te bepalen. Voor de 24-uurs zuurmeting plaatsen we vervolgens een andere katheter via de neus in uw slokdarm. Krijgt u naast de zuurmeting ook een 24-uurs drukmeting? Dan krijgt u twee katheters. De katheter wordt aangesloten op een recorder (een kastje), die u als schoudertas mee naar huis krijgt. Als de apparatuur is bevestigd, krijgt u instructies van een verpleegkundige. Ook krijgt u een dagboek mee. In het dagboek houdt u de volgende gebeurtenissen bij:

 • Hoe laat en wat u eet en drinkt.
 • Wanneer u plat gaat liggen.
 • Bij klachten, zoals zuurbranden, pijn op de borst of zure oprispingen, is het belangrijk dat u op het gebroken hartje op de recorder drukt en de klachten noteert in het dagboek.

Tijdens de 24 uur probeert u uw gewone dagelijkse bezigheden te doen. Neem echter wel de volgende leefregels in acht: 

 • Douchen, baden en zwemmen is niet toegestaan. Het kastje mag namelijk niet nat worden.
 • Als u gaat slapen, kunt u het kastje naast u neerleggen.

Dag 2

U komt de volgende dag op het afgesproken tijdstip terug op de afdeling Endoscopie. U hoeft nu niet nuchter te zijn. Een verpleegkundige verwijdert de katheter en neemt het dagboek met u door. Het verwijderen van de katheter doet geen pijn. Hierna kunt u direct en op eigen gelegenheid naar huis. U mag uw maagmedicijnen weer volgens schema innemen nadat de katheter is verwijderd. 

De recorder wordt aangesloten op de computer en de gegevens worden ingelezen.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Voor de uitslag kunt u terecht bij de arts die het onderzoek aanvraagt. De uitslag is na drie tot vier weken bekend. De arts verwerkt het onderzoek in een digitaal verslag. De uitslag wordt ook naar uw huisarts gestuurd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!