Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het hele lichaam kunnen voorkomen. Vaak komt deze aandoening in de familie voor. Psoriasis kan door behandeling veel verbeteren, maar er is geen behandeling die de huidziekte kan genezen.

Bij psoriasis gaan de cellen in de buitenste huidlaag zich sneller delen en ontstaan er ontstekingen in de middelste huidlaag. Waardoor dit komt, is niet precies bekend, maar erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol. Heeft u deze erfelijke aanleg, dan kunt u psoriasis krijgen na bijvoorbeeld een beschadiging van de huid, een infectie, het gebruik van een bepaald geneesmiddel of stress. 

Wat zijn de verschijnselen?

Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan. De meest voorkomende vorm van psoriasis wordt plaque psoriasis of psoriasis vulgaris genoemd. Kenmerkend hiervoor zijn rode schilferende plekken met een scherpe begrenzing. De plekken variëren in grootte en kunnen samenvloeien. Daardoor ontstaan soms grote plakkaten die ronde of grillige vormen kunnen aannemen. De schilferende plekken kunnen op elke plaats voorkomen, maar vooral op de strekzijde van ellebogen en knieën, het behaarde hoofd en de onderrug. Op de handpalmen en voetzolen kunt u ook last hebben van pijnlijke kloven.

Psoriasis kan ook in de liezen, oksels, bilspleet, navel en plooi onder de borsten voorkomen. De aandoening heet dan psoriasis inversa. Op deze plekken zitten meestal geen schilfers.

Wat is de behandeling voor psoriasis?

Er zijn drie vormen van behandeling:

  1. Plaatselijke therapie met medicijnen in de vorm van een crème, zalf of lotion, die u op de psoriasisplekken smeert.
  2. Lichttherapie met ultraviolet licht, soms in combinatie met medicijnen.
  3. Systemische therapie. Hierbij krijgt u tabletten of capsules of injecties in de huid.

Wat kunt u zelf doen?

Het gebruik van verzorgende crèmes en zalven maakt de huid soepeler, waardoor u minder last heeft van de rode, schilferende plekken. Hoe de ziekte verloopt, is niet te voorspellen. De ziekte kan een tijdlang spontaan verbeteren en dan weer erger worden. Door de ziekte te behandelen, gaat het meestal beter, maar als u stopt met de behandeling, komen de klachten vrijwel altijd weer terug.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: