1. Psoriasis
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Vaak komt deze aandoening in de familie voor. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.

Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Bij mensen met deze aanleg kunnen diverse factoren psoriasis laten uitbreken. Voorbeelden hiervan zijn beschadiging van de huid, infecties, gebruik van sommige geneesmiddelen en stress.

Wat zijn de verschijnselen?

Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan. De meest voorkomende vorm van psoriasis wordt plaque psoriasis, ofwel psoriasis vulgaris genoemd. Kenmerkend hiervoor zijn rode schilferende plekken met een scherpe begrenzing. De plekken variëren in grootte. Door samenvloeien ontstaan soms grote plakkaten die ronde of grillige vormen kunnen aannemen. De psoriasisplekken kunnen op elke plaats voorkomen, maar vooral op de strekzijde van ellebogen en knieën, het behaarde hoofd en de onderrug. Op de handpalmen en voetzolen kan psoriasis gepaard gaan met pijnlijke kloven. Psoriasis kan ook in de lichaamsplooien voorkomen (liezen, oksels, bilspleet, navel, plooi onder de borsten) en heet dan psoriasis inversa. De schilfering is in deze gebieden meestal afwezig.

Behandeling

Er zijn drie vormen van behandeling:

  1. Plaatselijke therapie met medicijnen in de vorm van een crème, zalf of lotion, die op de psoriasisplekken worden aangebracht.
  2. Lichttherapie met ultraviolet licht, soms in combinatie met medicijnen.
  3. Systemische therapie. Hierbij worden de geneesmiddelen als tabletten of capsules door de mond ingenomen, of door middel van injecties in de huid toegediend.

Wat kunt u zelf doen?

Het gebruik van verzorgende crèmes en zalven maakt de huid soepeler, waardoor de plekken minder klachten veroorzaken. Hoe psoriasis zal verlopen is niet te voorspellen. De activiteit van de huidziekte kan sterk variëren, waarbij periodes van spontane verbetering en verergering elkaar afwisselen. Met behandeling kan een goede verbetering worden bereikt, maar na beëindiging van de behandeling komen de huidafwijkingen vrijwel altijd weer terug.

Onze specialismen

voor deze aandoening