Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Programma Evenwicht

Kanker en de behandeling van kanker kunnen ervoor zorgen dat u zich moe en zwak voelt. U ervaart misschien ook angst en onzekerheid. Daarom bieden we bij Rijnstate tijdens de behandeling een begeleidingsprogramma aan. De bijeenkomsten zijn in Rijnstate Zevenaar.

Hier leest wat het programma inhoudt en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.

Het programma

U kunt zich aanmelden voor het programma ‘Evenwicht’ als u kanker heeft of heeft gehad en hiervoor onder behandeling bent.

Het programma start zo snel mogelijk na uw eerste chemokuren. Het eindigt ongeveer 4 weken na de laatste behandeling.

U volgt een bewegingsprogramma en krijgt zo nodig psychosociale begeleiding of begeleiding van een diëtist. Het doel is om uw conditie, gezondheid en voeding zo goed mogelijk te houden. Daarnaast krijgt u veel ruimte voor contact met lotgenoten.

Bewegen tijdens chemotherapie  

U kunt tijdens behandeling steeds meer vermoeid worden. Dit kan ook na de behandeling blijven.

Mensen nemen vaak rust om de moeheid zoveel mogelijk te voorkomen. Maar uit onderzoek blijkt dat bewegen tijdens chemotherapie juist beter is voor uw fitheid en conditie. Daarom adviseren wij om lichamelijk actief te worden of blijven.

U hoeft hiervoor niet intensief te sporten. U heeft al genoeg activiteit als u naast ons bewegingsprogramma zelf een paar keer per week wandelt of fietst.

Patiënten die meedoen met het bewegingsprogramma krijgen 1 keer per week een oefenprogramma aangeboden. Daarbij is er aandacht voor kracht, conditie en ontspanning. Het gaat om het bewegen, samen met andere patiënten. Dit gebeurt op uw eigen niveau onder begeleiding van een fysiotherapeut. We meten uw niveau met een aantal testen.

Het oefenprogramma is in de oefenzaal van de afdeling Fysiotherapie in Rijnstate Zevenaar. Daarnaast krijgt u een bewegingsadvies voor thuis.

Voeding tijdens chemotherapie 

Chemotherapie vraagt veel van uw lichaam. Vaak heeft u extra energie, vocht en voedingsstoffen zoals eiwitten nodig. In een goede voedingstoestand kunt u de behandeling doorgaans beter aan. Ook heeft u minder kans op complicaties zoals een infectie. Met goede voeding en voldoende beweging houdt u uw conditie zo goed mogelijk.

Als het niet lukt om goed te eten of u valt af, dan kan uw specialist of oncologieverpleegkundige hulp vragen aan de diëtist. De diëtist kan u tijdens de chemotherapie op de oncologische dagverpleging bezoeken. Als dit niet lukt, spreekt u de diëtist op de polikliniek of via de telefoon.

Aanmelden voor het programma Evenwicht 

Als u wilt met het programma Evenwicht wilt meedoen, meldt u zich aan bij het secretariaat van de paramedische dienst. Daarna neemt de fysiotherapeut contact met u op voor een intakegesprek. Om deel te nemen, heeft u een verwijzing nodig. U kunt uw specialist of oncologieverpleegkundige vragen hiervoor te zorgen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: