Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Total body meting (DEXA bodymass meting)

Binnenkort heeft u een DEXA-onderzoek. Uw (huis)arts heeft u verteld waarom dit onderzoek nodig is. In deze informatie leggen wij uit hoe het onderzoek gaat. Lees alle informatie goed door. Het kan zijn dat de uitvoering in uw situatie iets afwijkt.

  • Onder tabblad "Afspraken" ziet u wanneer en waar (in welk ziekenhuis) wij u verwachten.
  • Onder tabblad "Vragenlijsten" kunt u vanaf 14 dagen voor het onderzoek de in te vullen vragenlijst vinden

Doel van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek wordt de dichtheid van het bot gemeten en de verdeling van “vet en mager” lichaamsweefsel over het lichaam zichtbaar gemaakt.

Voorbereiding thuis 

  • Wilt u de bijbehorende vragenlijst invullen? Deze kunt u vanaf 14 dagen voor het onderzoek vinden onder tabblad "Vragenlijsten".
  • Alle sieraden, piercings, haarspeldjes enz moeten tijdens het onderzoek af: laat sieraden zo veel mogelijk thuis.
  • Als u in de week voorafgaande aan dit onderzoek een maag- of darmonderzoek met röntgencontrastmiddel heeft ondergaan, moeten we het onderzoek uitstellen. Wilt u ons dan bellen om een nieuwe afspraak te maken?
  • Als u een handicap heeft en u verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen, verzoeken wij u dit van tevoren aan ons te melden (tel 088 - 005 6067). Wij zullen proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden, door bijvoorbeeld extra tijd voor het onderzoek in te plannen. Nota bene: Het gebruik van een tillift is niet mogelijk bij dit onderzoek

Het onderzoek 

Tijdens de meting mag u alleen een onderbroek aanhouden. Alle andere kleding en uw sieraden, bril en haarspeldjes moeten uit/af. Voordat het onderzoek begint, wordt u gewogen en wordt uw lengte gemeten. Uw lengte en gewicht zijn nodig voor het beoordelen van de resultaten van het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Een scanner beweegt boven uw lichaam langzaam in circa 10 minuten van uw hoofd naar uw voeten. Een computer meet hoeveel straling wordt opgenomen door de verschillende weefsels. De computer registreert de gegevens en berekent de botmassa en verdeling van andere weefsels over uw lichaam.

Tijdens de meting moet u zo stil mogelijk blijven liggen. Om u steun te geven krijgt u een klittenbandje om uw benen. Tijdens het scannen heeft u geen kussen.

Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Röntgenstraling

We gebruiken voor het onderzoek maar heel weinig röntgenstraling en niet meer dan nodig is voor het maken van kwalitatief goede opnames. De kans op schadelijke effecten is heel klein, ook als u meerdere röntgenonderzoeken heeft ondergaan.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Borstvoeding is geen probleem.

De uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit dan aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate Arnhem, afdeling Nucleaire Geneeskunde: 088 - 005 6067

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: