PET-scan van het hart

Hoe gaat het onderzoek? En hoe gaat de nazorg?

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie op route 02 (in de kelder).

Het onderzoek

Het onderzoek duurt inclusief de voorbereiding ongeveer 3,5 uur. Eventuele begeleiders kunnen het laatste uur niet aanwezig zijn bij de uitvoering van het onderzoek in verband met radioactiviteit.

Het onderzoek begint met het innemen van een tablet Acipimox en een tablet Ascal. Acipimox zorgt ervoor dat het hart de radioactieve stof beter opneemt. Het is mogelijk dat u hiervan bijverschijnselen krijgt, zoals roodheid en warmte van gelaat en de armen en soms jeuk. Ascal vermindert deze verschijnselen. De tabletten moeten inwerken.
U krijgt na een half uur nog een tablet Acipimox en uw bloedsuikergehalte wordt bepaald. Hierna moet u weer een halfuur wachten. Dan eet u de maaltijd die u heeft meegenomen.

Na ongeveer drie kwartier gaan we uw bloedsuiker opnieuw bepalen. Daarna krijgt u een infuus. Via het infuus wordt de radioactieve stof (FDG) toegediend.
Het is belangrijk dat u vanaf dat moment een half uur goed stil blijft liggen, zo ontspannen mogelijk, en niet meer praat. Hierdoor kan de radioactieve stof goed in het lichaam worden opgenomen.
U ligt tijdens deze periode op een bed/ of comfortabele stoel alleen in de voorbereidingsruimte. Zo nodig kunt u via een noodoproepsysteem contact opnemen met de laborant. Daarnaast wordt u in de gaten gehouden met behulp van een videocamera.

Na een half uur komt de laborant bij u terug. Vanaf nu mag u weer rustig bewegen. De radioactieve vloeistof moet nu nog minimaal een half uur inwerken voordat de PET scan kan worden gemaakt.

Tijdens het onderzoek mag u uw kleding aanhouden behalve kleding/sieraden met metalen delen die in het te fotograferen gebied komen (bijv. haakjes, ritsen, BH-beugels).
Tijdens het maken van de scan ligt u op een bed. Dit bed schuift aan het begin van de scan een aantal keer in en uit de scanner. Tijdens het maken van de scan blijft u zo stil mogelijk liggen.

Samenvatting uitvoering onderzoek (tijden bij benadering):

  • Start onderzoek: tablet Acipimox+ tablet Ascal
  • Na 30 minuten: tablet Acipimox + vingerprik
  • Na 1 uur: witte boterhammen zonder boter of margarine met stroop, jam of honing eten
  • Na 1 uur en 45 minuten: toedienen radioactieve stof, half uur stil liggen op bed
  • Na 2 uur en 15 minuten: infuus verwijderd, half uur wachten in wachtkamer
  • Na 2 uur en 45 minuten: start PET-scan
  • Na 3 uur en 15 minuten: einde onderzoek

Nazorg

Voor dit onderzoek is geen nazorg nodig. 

Na het onderzoek kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!