Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Bijschildklierscan

Uw arts heeft met u besproken dat er een onderzoek naar de schildklierfunctie wordt gedaan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Bij dit onderzoek wordt overactief werkend bijschildklierweefsel opgespoord en worden foto's gemaakt van bijschildklieren in de hals. Dit nucleair onderzoek wordt een bijschildklierscintigrafie genoemd.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Tijdens het onderzoek mag u geen halsketting dragen.

Het onderzoek

Eerst krijgt u een injectie in een bloedvat in uw arm met een radioactieve vloeistof.

Na een kwartier wachttijd worden gedurende 5 minuten foto's gemaakt van de hals en borstkas. Hiervoor komt u op een smalle onderzoekstafel onder een gammacamera te liggen. Deze speciale camera registreert de straling die door de toegediende radioactieve stof wordt uitgezonden. Het is noodzakelijk dat deze camera vrij dicht boven de hals/borst wordt geplaatst om de foto's zo scherp mogelijk te krijgen. U merkt niet dat de foto's worden genomen.

Na het maken van de foto's kunt u de afdeling verlaten.

Ongeveer anderhalf uur na de injectie moet u bij ons terug zijn en wordt er een serie foto's gemaakt. Dit gaat ongeveer een half uur duren. Hiervoor komt u weer op de onderzoekstafel te liggen. U merkt niet dat de foto's worden genomen. De camera wordt weer vrij dicht boven uw hals/borst geplaatst en draait nu in kleine stapjes rond uw lichaam. Als de foto's klaar zijn, is het onderzoek afgelopen.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 3 uur.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek.

Er zijn voor dit onderzoek geen complicaties en/of bijwerkingen te verwachten.

Radioactieve straling

Voor het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend. De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is gering, heeft geen bijwerkingen en heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Nota bene: Ook al is de hoeveelheid straling gering: een stralingsdetectiepoort (bijvoorbeeld op een vliegveld) kan de straling nog een week meten.
U kunt bij ons om een certificaat vragen. Daarmee kunt u aantonen wat de oorsprong van de gemeten straling is.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn. Als u borstvoeding geeft moet u 24 uur na de injectie kolven en de voeding weggooien. Daarna mag u uw kindje weer gewoon voeden.

Uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's. De uitslag wordt naar uw behandelend arts verstuurd. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Ongeveer 10 dagen na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologie en Nucleaire Geneeskunde).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit zo spoedig mogelijk aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde van Ziekenhuis Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate Arnhem, afdeling Nucleaire geneeskunde: 088 - 005 6067

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: