Informatie radiologie en nucleaire geneeskunde

Screening cardiale amyloidose

Uw arts heeft met u besproken dat er een screening op de aanwezigheid van cardiale amyloidose wordt gedaan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie Arnhem-Noord.

In deze tekst leest u wat het onderzoek inhoudt, en welke voorbereiding en nazorg nodig is om het onderzoek goed en veilig uit te voeren.

Wij vragen u alle informatie door te lezen. De informatie beschrijft het onderzoek zoals het meestal verloopt. Risico’s en bijwerkingen zijn in algemene zin beschreven. Soms wordt gekozen voor een procedure die beter aansluit bij uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Bij het onderzoek screening cardiale amyloïdose wordt bekeken of een bepaald type eiwit (amyloïd) aanwezig is in uw hartspier. De aanwezigheid van dit eiwit in de hartspier kan een oorzaak zijn van hartfalen. U krijgt een kleine hoeveelheid radioactiviteit toegediend. Aan de hand hiervan kan de specialist vaststellen of dit specifieke eiwit aanwezig is in uw hartspier.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

U krijgt de radioactieve stof toegediend via een injectie in de arm. 

Het duurt enkele uren voordat de ingespoten vloeistof in de hartspier is opgenomen. Pas daarna kunnen de foto's worden gemaakt. In de tussentijd mag u de afdeling en het ziekenhuis verlaten. Wij adviseren u in deze tijd extra te drinken (ongeveer 3-4 glazen drinken). Hierdoor kan de radioactieve stof die niet in de hartspier komt, komt het lichaam sneller verlaten. U mag gewoon plassen. Op het afgesproken tijdstip neemt u weer plaats in wachtruimte 5.

  • Extra drinken is niet nodig als u een vochtbeperkt dieet volgt.

Tijdens het maken van de foto's ligt u op een scantafel. U kunt uw kleding aanhouden, behalve kledingstukken en sieraden op het bovenlichaam met metaal (bijvoorbeeld BH, ketting of tepelpiercing moet uit).

Een gammacamera draait rond uw lichaam en maakt foto's. Deze registreert de straling die door de radioactieve stof wordt uitgezonden. Zo kan de arts een beeld krijgen van uw hart. De camera komt vrij dicht bij uw lichaam. U merkt verder niet dat de foto's worden genomen. Tijdens het maken van de foto's moet u zo stil mogelijk blijven liggen, zodat de foto's zo scherp mogelijk worden.

Het maken van de foto's duurt ongeveer 45 minuten.

Risico's en bijwerkingen

De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, weegt altijd de kans op complicaties af tegen de voordelen van het uitvoeren van het onderzoek. 

Er zijn voor dit onderzoek geen complicaties en/of bijwerkingen te verwachten.

Radioactieve straling

Voor het onderzoek krijgt u een vloeistof met licht radioactief technetium toegediend. De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is gering en geeft geen bijwerkingen.

Nota bene: Ook al is de hoeveelheid straling gering: een stralingsdetectiepoort (bijvoorbeeld op een vliegveld) kan de straling nog een week meten. U kunt bij ons om een certificaat vragen. Daarmee kunt u aantonen wat de oorsprong van de gemeten straling is.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap wordt het onderzoek bij voorkeur niet gedaan, tenzij er dringende redenen zijn.
Als u borstvoeding geeft, moet dit gedurende de eerste vier uur na het onderzoek worden afgekolfd en weggegooid. Daarna mag u uw kindje weer gewoon borstvoeding geven.

De uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto's. De uitslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U spreekt met hem/haar af hoe en wanneer u de uitslag krijgt.

Een week na het onderzoek kunt u zelf de uitslag ook lezen in uw dossier via MijnRijnstate (Dossier > Uitslagen > Radiologisch onderzoek).

Afmelden

Als het onderzoek niet door kan gaan, wilt u dit dan aan ons melden?

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan aan de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde van Rijnstate. Zij zullen uw vragen graag beantwoorden.

Rijnstate Arnhem, afdeling Nucleaire geneeskunde: 088 - 005 6067

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: