Aandoening, behandeling en onderzoek
Balie Oncologisch Centrum

Kanker bij jongvolwassenen

Als je jongvolwassen bent (tussen de 18 en 39 jaar) en je krijgt kanker, dan heb je daarover meestal specifieke vragen. Bijvoorbeeld over studie, werk, financiën, zelfstandigheid, relaties, seksualiteit of vruchtbaarheid. De oncologische zorgverleners van Rijnstate bieden jonge mensen met kanker leeftijdsspecifieke AYA-zorg, waarin deze vragen aan bod kunnen komen. Deze zorg is geïntegreerd in de medische zorg en heeft, vanaf het moment van diagnose, oog voor alle aspecten die spelen in het leven van jonge mensen. Bij AYA-zorg staat de vraag 'Wie ben jij en wat heb jij nodig?' centraal.

AYA staat voor 'Adolescents & Young Adults'. In Nederland horen per jaar zo’n 3.900 jongvolwassenen dat zij kanker hebben. In Rijnstate zien we jaarlijks zo’n 70 jongvolwassenen met kanker (AYA's), vooral met borstkanker, lymfklierkanker en urologische en gynaecologische kankersoorten.

AYA-zorg

AYA-zorg wordt verleend volgens het AYA-zorgconcept ‘Ik en mijn…’. Alle thema’s uit onderstaande bollenfiguur kun je bespreken met de AYA-zorgverleners en zijn terug te vinden in deze handige vragenlijst die je mee kunt nemen naar het ziekenhuis. Als je hoort dat je kanker hebt, zijn er een heleboel dingen waar je tegelijk mee geconfronteerd wordt. Het kan zijn dat je daardoor een voor jou belangrijk onderwerp vergeet. Het bollenfiguur en de vragenlijst kunnen je helpen om een goed overzicht te krijgen van de onderwerpen die je met je zorgprofessional wilt bespreken.

Onthoud daarbij: als AYA sta jij centraal en ben jij aan zet. Jouw vragen en zorgen kun je op elk moment en tijdens elke fase van de behandeling bespreken.

AYA Zorgnetwerk

Ons Oncologisch Centrum is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit samenwerkingsverband werken verschillende ziekenhuizen samen om de levensverwachting en de levenskwaliteit van jonge mensen met kanker te verbeteren. Wij maken onderdeel uit van de regio Midden/Oost en werken hierin nauw samen met Radboudumc.

AYA-team Rijnstate

Binnen Rijnstate bestaat het AYA-team uit de verpleegkundigen Marieke Zuidema en Ilse Bolder.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: