Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

VNG / VHIT (evenwichtsonderzoek)

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u binnenkort een Videonystagmografie (VNG) en een Video Head Impuls Test (VHIT) krijgt. Samen noemen we dit ook wel een evenwichtsonderzoek. Hier leest u wat deze onderzoeken inhouden en wat u kunt verwachten.

Wat is een VNG / VHIT?

Door een Videonystagmografie (VNG) en een Video Head Impuls Test (VHIT) krijgen we inzicht in het functioneren van uw evenwichtssysteem.

Hoe bereidt u zich voor?

Het is belangrijk dat u zich tijdens het onderzoek goed kunt concentreren. Daarom vragen we u om:

  • de avond voor het onderzoek op tijd naar bed te gaan,
  • de dag voor het onderzoek geen alcohol te drinken,
  • twee uur voor het onderzoek geen koffie te drinken en slechts matig en licht verteerbaar voedsel te eten.

Draag geen make-up. Gebruik vooral geen mascara of eyeliner. Als u een gaatje in het trommelvlies heeft of voor uw oren onder behandeling bent bij een KNO-arts, geef dit dan door aan de laborant.

Hoe verloopt het onderzoek?

Videonystagmografie (VNG)
Tijdens de videonystagmografie (VNG) worden uw oogbewegingen geregistreerd om inzicht te krijgen in het functioneren van uw evenwichtssysteem. Voor het onderzoek krijgt u een videobril op. In deze bril zitten één of twee camera’s die de bewegingen van uw ogen registreren. Uw ogen moeten tijdens dit onderzoek geopend blijven.

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  1. De laborant vraagt u met uw ogen stippen op een scherm te volgen. De stippen maken horizontale en verticale bewegingen. Het is belangrijk dat u zich ontspant en geconcentreerd kijkt.
  2. Het evenwichtsorgaan wordt gestimuleerd door temperatuurverandering. De laborant spuit hiervoor gedurende een halve minuut warm en later koud water in uw oren. U kunt daardoor even duizelig worden.

De voorbereiding en het onderzoek duren ongeveer één uur.

Video Head Impulse Test (VHIT)
Voor de Video Head Impulse Test (VHIT) neemt u plaats op een stoel. U krijgt een videobril op. In deze bril zit één camera die de bewegingen van uw ogen registreert. De bril zit vrij strak om uw hoofd. We vragen u om naar een vast punt op de muur te kijken. De laborant staat achter u en maakt met uw hoofd kleine bewegingen naar links en rechts.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: