Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Verwijding van de gehoorgang (meatusplastiek)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een ingreep te ondergaan om de vernauwing van uw gehoorgang te verhelpen. We noemen dit ook wel meatusplastiek. Hier vindt u meer informatie over de ingreep en leest u wat u kunt verwachten.

Hoe ontstaat een vernauwing van de gehoorgang?

Vernauwde gehoorgangen zijn meestal aangeboren. Doordat u ouder wordt kan deze vernauwing erger worden. Een vernauwing kan ook ontstaan na een ingreep.

Wat zijn de klachten bij een vernauwde gehoorgang?

Door vernauwde gehoorgangen kunt u last krijgen van klachten zoals ophoping van oorsmeer en/of ontstekingen van de uitwendige gehoorgang. U kunt ook problemen krijgen bij het dragen van een gehoorapparaat.

Hoe kunnen wij u helpen?

Als de vernauwing zich direct aan het begin van de gehoorgang bevindt, bij de overgang van de oorschelp naar de gehoorgang, dan kan de vernauwing verholpen worden. Dit doen we met een verwijding van de gehoorgang.

Hoe verloopt de ingreep?

Tijdens de ingreep halen we (onder plaatselijke verdoving) eerst een klein stukje kraakbeen bij de ingang van de gehoorgang weg. Daarna verwijderen we overtollige huid en weefsel en hechten we de huid. Dit laatste doen we zodat het littekenweefsel dat ontstaat door de ingreep, de gehoorgang niet weer kleiner maakt. Na de ingreep stoppen we een tampon met zalf in het oor en plakken we een pleister over het oor. De ingreep duurt bijna nooit langer dan 30 minuten.

Wat gebeurt er na de ingreep?

U krijgt een afspraak om de tampon ongeveer een week na de ingreep te laten verwijderen. Het is niet vaak nodig om daarna nog een week een tampon te plaatsen. Daarna mag er ongeveer twee weken geen water in het oor komen. Het is ook beter om uw gehoorapparaat niet te dragen. Soms is er na de ingreep een nieuw oorstukje nodig.

Welke risico’s en complicaties kunnen voorkomen?

Soms komt er bij deze ingreep de eerste dagen wat bloedverlies voor. Zelden komt er een infectie van de wond voor.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: