Verwijderen van verstandskiezen, tanden en/of kiezen of het hele gebit
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

U krijgt na de behandeling last van zwelling, een bloedsmaak en rood speeksel, en napijn. Ook kunt u uw mond minder goed openen. Dit is normaal. Toch zijn er een aantal risico's:

Zenuwletsel

Er is een klein risico dat een zenuw beschadigd raakt door de verdoving of verwijdering van een (verstands)kies. Dit kan een gevoelszenuw van de onderlip en kin zijn, of van de tong.

Ontsteking

Er kan een wondontsteking optreden, meestal na een paar dagen. De mond is namelijk een gebied met veel bacteriën. De pijn en zwelling worden dan erger. Bijvoorbeeld in de wang, onder de kaaklijn, onder de tong of in de keel.

Soms moeten we een ontsteking behandelen met antibiotica, of de wond openen. Door de mond goed schoon te houden verkleint de kans op een infectie.

Nabloeding

De wond kan nabloeden. Het is normaal dat het speeksel de eerste 24 uur na een behandeling rood verkleurt. Dit is geen nabloeding. Bij twijfel bijt u een half uur op een schone zakdoek of washandje dicht. Dat sluit het wondje weer af. Hierna moet u de mond tenminste 24 uur niet spoelen. Als er daarna vers helderrood bloed uit de wond blijft komen, is er sprake van een nabloeding.

Antrumperforatie

Er kan tijdens de behandeling een gat in de bovenkaak naar de neusbijholte (ook wel kaakholte of antrum genoemd) ontstaan , omdat de wortels van de kiezen daarin uit kunnen steken. Deze neusbijholte ligt in de bovenkaak, tussen de neus en de wang.

De arts controleert of er een gat zit door u te vragen uw neus te snuiten met open mond. Zo nodig sluit de arts het gat meteen terwijl het nog verdoofd is.

Wanneer de antrumperforatie pas later ontdekt wordt, is soms de kaakholte al ontstoken en moet die eerst weer schoon worden. Dit gebeurt door de arts de kaakholte te laten spoelen, soms in combinatie met antibiotica. Na ongeveer een week is de ontsteking dan rustig en kan tandvlees over het gaatje gehecht worden.

U krijgt een controleafspraak om het herstel te controleren. Als de opening niet goed meer is afgesloten, kan er vloeistof van de mond naar de neus lekken. Bij een ontsteking kan er snot uit de neus komen aan de kant waar het gat zat. Als u dit merkt, is het nodig eerder contact te zoeken met de kaakchirurg.

Leefregels na een antrumperforatie

U mag 2 weken geen druk op de neus zetten. Anders belast u de wond. U mag dus niet snuiten (neus ophalen mag wel), een blaasinstrument spelen of met de mond. Nies met de mond open.

Daarnaast kan de eerste paar dagen soms wat bloed uit de neus komen.

Beschadiging buurelement

Soms kan de tand naast de te verwijderen kies beschadigd raken tijdens de behandeling. Bijvoorbeeld omdat er een grote vulling of een gaatje in zit. De arts bespreekt dan een oplossing met u.

Alveolitis

Heeft u na 3-4 dagen meer pijn en een vieze smaak en geur, maar geen zwelling? Dan is dit meestal een alveolitis. Dit gaat vanzelf over na 10 tot 14 dagen.

Bij erge pijn spoelt de kaakchirurg de wond schoon en past de pijnstilling aan. Soms wordt een gaasje/tampon in het wondje geplaatst dat na een paar dagen weer wordt verwijderd.

Neem contact met ons op als:

  • de pijn en zwelling 3 dagen na de behandeling erger worden.
  • als u slikklachten krijgt, de tong hoger gaat staan of de stem verandert.
  • het bloeden niet stopt, en u hierna nog vers helderrood bloed uit de wond ziet komen.
  • U een antrumperforatie had die gesloten is, maar u lekkage merkt.

Ook als u zich algeheel ziek voelt, kunt u beter contact opnemen met de polikliniek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: