Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Transforaminale corticosteroïdeninjectie

Een transforaminale corticosteroïdeninjectie is een behandeling tegen rugpijn en uitstralende pijn. U heeft samen met uw arts besloten dat u deze behandeling krijgt.

Waarom een transforaminale corticosteroïdeninjectie?

Door een beklemming en irritatie van een zenuwwortel heeft u rugpijn met uitstralende pijn. De plaats waar de pijn naar uitstraalt hangt af van de zenuw die geïrriteerd is. Bij een beknelling en irritatie in de nek straalt de pijn uit naar de arm. Heeft u een beknelling en irritatie in uw bovenrug, dan straalt de pijn uit naar uw borstkas. Bij een beknelling in de onderrug straalt de pijn uit naar uw been.

De pijn behandelen we met een transforaminale epidurale injectie. Hierbij spuit uw arts een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) rondom de zenuwwortel van uw onderrug. Het doel is om uw pijn te verminderen door de zwelling en irritatie van de zenuw weg te nemen.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal 15 minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van 30 minuten tot hooguit 2 uur.

Hoe verloopt de behandeling?

U ligt op uw buik op de behandeltafel. Met röntgenbeelden wordt de plaats van de injectie bepaald. Na plaatselijke verdoving van de huid brengt de arts een naald in tot in de opening waar de zenuwwortel de wervelkolom verlaat. Na controle met contrastvloeistof krijgt u een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel (dexamethason) toegediend. Dit kan soms wat pijn geven.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het resultaat van de behandeling is pas na een paar dagen of weken duidelijk. Soms is een extra behandeling nodig. Tijdens een controleafspraak bespreekt uw verpleegkundige of arts dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: