Aandoening, behandeling en onderzoek
Mevrouw krijgt oogdruppels

Talgklierzwelling

Wat is een talgklierzwelling?

Elk ooglid heeft tientallen talgkliertjes. De uitvoergang van een van deze kliertjes kan verstopt raken, waardoor het talg niet meer naar buiten komt en zich ophoopt. Op een gegeven moment ontstaat er een pijnlijke zwelling (chalazion), net boven of onder de rand van het ooglid (en niet in de rand van het ooglid zoals bij een ‘strontje’). Het gehele ooglid kan in korte tijd rood en gezwollen raken.

Behandeling

Een beginnende zwelling kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek op het zieke ooglid. Eventueel krijgt u antibiotische en corticosteroïd oogdruppels. De gezwollen klier kan ook, zolang dat nog gaat, leeggedrukt worden. Indien dit niet mogelijk is wordt het chalazion, onder lokale verdoving, door insnijden van het ooglid verwijderd. Daarna wordt een wat drukkend verband met oogzalf voor ten hoogste 24 uur gegeven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: