Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Reumaverpleegkundige

De reumaverpleegkundige kan u helpen om te gaan met reuma in het dagelijks leven. Voor advies kunt u bij haar terecht. Hier leest u meer over de reumaverpleegkundige.

Wie met reuma te maken krijgt, wordt niet alleen geconfronteerd met de lichamelijke gevolgen van de reumatische aandoening. Er kunnen ook veranderingen optreden in het dagelijks leven. De behandeling van de reumatische ziekte richt zich daarom zowel op het bestrijden van de ziekte als op het leren omgaan met de gevolgen. Het doel van de behandeling is een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bereiken. De reumatoloog is verantwoordelijk voor het beleid van uw behandeling. Hij verwijst u zo nodig naar een andere behandelaar. Dit kan de reumaverpleegkundige zijn.

Reumaverpleegkundige 

De reumaverpleegkundige maakt deel uit van het team dat zich met de behandeling van reumapatiënten bezig houdt. Ze werkt samen met de reumatoloog en met andere hulpverleners zoals ergotherapeuten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen van de verpleegafdeling. Ook onderhoudt de reumaverpleegkundige contacten met verschillende personen en organisaties buiten het ziekenhuis zoals huisartsen, thuiszorgorganisaties, gemeenten, bedrijfsverenigingen en patiëntenorganisaties.

Een reumaverpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een reumatische aandoening. Zij houdt zich met name bezig met de praktische en emotionele problemen en bijvoorbeeld met problemen op sociaal of financieel gebied. De reumaverpleegkundige is de vraagbaak voor de patiënt. Deze kan met de meest uiteenlopende vragen bij haar terecht. 

De reumaverpleegkundige geeft voorlichting, informatie en advies over bijvoorbeeld: 

  • ziekteverschijnselen
  • medicijngebruik
  • bescherming van gewrichten
  • gebruik en vergoedingsmogelijkheden van hulpmiddelen en aanpassingen
  • patiëntenverenigingen
  • vakantiemogelijkheden
  • werk

Zij kan u de weg wijzen naar de juiste persoon of instantie. Daarnaast geeft de reumaverpleegkundige advies, begeleiding en ondersteuning ten aanzien van psychische, emotionele en sociale gevolgen van de reumatische aandoening.
Reuma heeft invloed op de inrichting van uw leven. De reumaverpleegkundige kan u helpen om op een rijtje te zetten wat voor u belangrijk is en hoe u dit vorm kunt geven.

Afspraak maken 

De reumaverpleegkundigen hebben een eigen spreekuur. Ieder die bij een van de reumatologen van Rijnstate Arnhem onder behandeling is, kan in overleg met de behandelend reumatoloog of op eigen initiatief een afspraak maken met de reumaverpleegkundige. Dit kan via de afsprakenbalie van de polikliniek Reumatologie; telefoonnummer polikliniek Reumatologie: 088 - 005 5400. 

Vragen 

Heeft u nog vragen over deze informatie? Stelt u ze dan gerust aan de assistente van de polikliniek Reumatologie of aan de reumaverpleegkundige. Zij beantwoorden uw vragen graag. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: