Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Poliklinische huidoperatie in twee stappen

In overleg met uw arts heeft u besloten een stukje huid weg te laten halen voor nader onderzoek. De ingreep vindt plaats op de polikliniek Dermatologie.
Hier leest u wat u van de ingreep kunt verwachten. 

Doel van de ingreep 

Bij deze ingreep wordt een afwijkend stukje huid verwijderd. Vervolgens wordt op het laboratorium onderzocht of het weefsel kwaadaardig is en of het helemaal verwijderd is. U heeft twee afspraken. Tijdens de eerste afspraak wordt het stukje huid weggenomen. De wond blijft open totdat het weefsel onderzocht is. Tijdens de tweede afspraak (in principe de volgende dag) wordt de wond weer dichtgemaakt. Als uit het onderzoek blijkt dat uw huid nog niet helemaal 'schoon' is, wordt u tijdens de tweede afspraak opnieuw geopereerd. U krijgt dan een nieuwe afspraak mee voor het sluiten van de wond. 

Noodzaak tot onderzoek naar bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica 

Voor de ingreep wordt u op BRMO gescreend. BRMO is de afkorting voor bijzonder resistente micro-organismen. Alle bacteriën die ongevoelig zijn voor veelgebruikte antibiotica noemen we BMRO. De bekendste BRMO zijn: 

 • MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus)
 • VRE (Vancomycine Resistente Enterokok)
 • CPB (Carbapenamase producerende bacteriën)

Screening op BRMO betekent dat wij onderzoeken of u drager bent van een BRMO. Ook als u gezond bent, kunt u een BRMO bij u dragen. Meestal heeft u dan geen verschijnselen of klachten. Als u minder weerstand heeft, kunt u wel een infectie krijgen. Ook kunt u anderen besmetten. Daarom is het belangrijk om te weten of u drager bent. Zo voorkomen we bovendien dat u onnodig in afzondering wordt opgenomen. En kunnen we bij een infectie de juiste behandeling bieden. 

Wanneer heeft u meer kans op BRMO? 

De kans dat u een BRMO bij u draagt, is groter als u: 

 • in de afgelopen twee maanden opgenomen bent geweest in een buitenlands ziekenhuis;
 • behandeld bent in een buitenlands ziekenhuis;
 • vanwege uw beroep in contact komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
 • woont op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
 • ooit besmet bent geweest met een BRMO;
 • in contact bent met een drager van een BRMO.

We vragen hiernaar bij uw opname of behandeling op de polikliniek. Op basis van uw antwoorden en het onderzoek naar BRMO bepalen we of er extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Hoe doen we onderzoek naar BRMO? 

We onderzoeken het liefst voor uw opname of behandeling of u drager bent van een BRMO. Soms wordt na de behandeling alsnog gevraagd om mee te doen aan dit onderzoek. Dit doen we door met wattenstaafjes enkele uitstrijkjes te maken van uw neus, keel, rectum en eventuele wonden. Deze wattenstaafjes worden onderzocht in het laboratorium. Na ongeveer drie werkdagen is de uitslag bekend. U kunt de uitslag van het onderzoek ook nalezen in MijnRijnstate (via Dossier > Uitslagen > Medische Microbiologie). Hiervoor kunt u inloggen met uw DigiD op www.rijnstate.nl/mijnrijnstate.

Vooraf 

 • Het is voor deze ingreep niet nodig dat u nuchter bent. U kunt van tevoren dus gewoon eten en drinken. 
 • Meld overgevoeligheid voor jodium, verdovingsvloeistof, pleisters of bepaalde medicijnen vóór de behandeling aan de behandelend arts.
 • Ook als u antistollingsmiddelen gebruikt of de neiging heeft snel flauw te vallen moet u dit melden. De behandelend arts kan hier dan rekening mee houden.

De ingreep 

De arts of verpleegkundige ontsmet de plek van de ingreep. Met een injectie wordt u plaatselijk verdoofd. De prik kan even pijn doen. De verdoving werkt binnen enkele minuten. Om infectie te voorkomen, bedekt de verpleegkundige het operatiegebied met een steriele doek. Vervolgens neemt de arts de afwijkende huid weg. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de arts en de assistente praten. De wond blijft open en de assistente dekt deze af met een drukverband. Hierna kunt u naar huis. 

Sluiten van de wond 

De volgende dag komt u terug voor het sluiten van de wond. De arts of verpleegkundige ontsmet uw hele gezicht en pakt het in met steriele doeken. Dit is om de kans op infectie te voorkomen. Ook tijdens deze ingreep kunt u met de arts en de assistente praten. 

De plek van de ingreep wordt opnieuw plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt de wond gesloten. Meestal lukt dit door de huid in de omgeving van de wond te verschuiven. Soms is een transplantaat (een stukje huid) nodig om de wond te dichten. De ingreep duurt afhankelijk van de grootte en plaats van de wond dertig tot zestig minuten.

Als de wond gesloten is, brengt de verpleegkundige op de wond hechtpleisters aan en een pleister. Daaroverheen komt een drukverband. Dit moet 24 uur blijven zitten.

Na de behandeling 

De volgende richtlijnen gelden voor beide ingrepen: 

 • Bestuur na de ingreep geen auto of fiets. Het kan zijn dat u zich na de ingreep wat licht in het hoofd of wat duizelig voelt. Als u zich verder goed voelt, kunt u ongeveer een uur na de behandeling uw normale dagelijkse werkzaamheden hervatten.
 • Om nabloedingen te voorkomen mag u de rest van de dag niet bukken. Bij het slapen gaan moet u uw hoofd iets hoger leggen dan u gewend bent.
 • De behandelde plek kan wat gevoelig zijn. Zo nodig kunt u één of twee paracetamoltabletten innemen tegen de pijn. Het kan zijn dat u een recept voor desinfecterende crème mee krijgt. Breng deze crème tweemaal per dag aan op de wond. Zolang de hechtingen er nog in zitten, mag het operatiegebied niet nat worden.

Complicaties 

 • In zeldzame gevallen kan er een infectie van de wond ontstaan. De wond wordt dan rood, dik en pijnlijk. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Dermatologie.
 • U kunt op de plaats van de ingreep een blauwe plek krijgen. Deze verdwijnt enkele dagen tot één week na de ingreep.
 • Bij nabloedingen neemt u altijd contact op met de polikliniek Dermatologie tussen 8.30 uur en 16.30 uur. Buiten deze tijden meldt u zich de eerste 24 uur op de Spoedeisende Hulp van Rijnstate Arnhem. 
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: