Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Pericardpunctie

Door middel van een pericardpunctie verwijderen we een teveel aan vocht uit het hartzakje. Het hartzakje is gevuld met ongeveer 50 milliliter vocht. Dit zorgt ervoor dat het hart goed kan samentrekken en uitzetten. Door ziekte kan er te veel vocht in het hartzakje komen. Daardoor is het voor het hart moeilijker om uit te zetten en kan het hart zich niet goed vullen met bloed. Hierdoor krijgt u klachten, zoals:

  • lage bloeddruk, waardoor u duizelig kunt zijn en zich ziek kunt voelen;
  • hartritmestoornissen en/of een snelle hartslag;
  • benauwdheid en kortademigheid;
  • bleekheid;
  • zweten;
  • verminderde aanmaak van urine, waardoor u weinig of niet plast.

Behandeling

Voor de pericardpunctie verdoven we u plaatselijk. De cardioloog prikt met een holle naald het hartzakje aan. Via de opening brengt de cardioloog een dun slangetje (drain) in om het vocht te verwijderen. Om de drain op de goede plek te krijgen, maken we gebruik van röntgenapparatuur.

Tijdens de behandeling verwijderen we het meeste vocht. De cardioloog laat de drain achter, zodat ook het nog achtergebleven vocht wordt afgevoerd.

Door de afvoer van het vocht neemt de druk op het hart af en kan het hart weer normaal werken. De klachten die u had verdwijnen en u gaat zich snel veel beter voelen. Meestal mag de drain er de dag na de punctie weer uit. De ingreep duurt 30 tot 60 minuten.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: