Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Operatieve ingreep in de blaas

U wordt binnenkort geopereerd en wordt hiervoor opgenomen op de afdeling Oncologie/ Urologie. Hier leest u meer over uw behandeling.

Over de nieren en de urinewegen 

In de nieren wordt het bloed gefilterd en de afvalstoffen worden eruit gehaald. Deze afvalstoffen worden afgevoerd in de vorm van urine. In het nierbekken wordt de urine verzameld en van daaruit door de urineleiders vervoerd naar de blaas. Er past meestal een ruime hoeveelheid urine in de blaas. Als de blaas vol is, geeft het lichaam een seintje dat de blaas geleegd moet worden.

Waarom een operatieve ingreep?  

Er is een tumor in uw blaas gevonden. U wordt geopereerd om te kijken om welke afwijking dit gaat. Tijdens de operatie gaat de uroloog met behulp van een kijkinstrument (cystoscoop) met daaraan vast een stalen draad (lis) via de plasbuis naar uw blaas. Met behulp van de lis wordt de tumor afgeschraapt tot in het gezonde weefsel. Dit weefsel wordt opgevangen en naar de patholoog gestuurd. Die onderzoekt of het weefsel goed- of kwaadaardig is. In de meeste gevallen is de operatie meteen ook (onderdeel van) de behandeling.  

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: