Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Onvruchtbaarheid bij de man

Onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben:

  • te weinig of geen zaadproductie
  • een verstopping in de zaadleiders
  • een ontsteking van de bijbal.

Te weinig of geen zaadproductie

Bij te weinig of geen zaadproductie functioneren beide zaadballen (testikels) niet goed. In principe is één testikel genoeg voor een normale vruchtbaarheid. Te weinig of geen zaadproductie kan aangeboren zijn, zoals bij een niet-ingedaalde testikel of door stoornissen in de hormoonproductie. Meestal is er dan ook sprake van een heel kleine testikel. Ook kan de verminderde zaadproductie later zijn ontstaan, bijvoorbeeld door een infectie met het bofvirus op volwassen leeftijd.

Een verstopping in de zaadleiders

Door een verstopping in de zaadleiders kan onvruchtbaarheid ontstaan. De zaadcellen worden wel in normale aantallen gemaakt maar onderweg tegengehouden. Dit ontstaat vaak ter hoogte van de bijbal, bijvoorbeeld door een infectie. Ook een aangeboren afwijking kan de oorzaak zijn van een afsluiting van of verkeerde ontwikkeling van zaadleider of bijbal. Ter hoogte van de prostaat kan ook een verstopping van de zaadleiders optreden.

Een ontsteking van de bijbal

Als de bijbal ontstoken is, kan de rijping van de zaadcellen verstoord zijn. Hierdoor zijn er vaak wel voldoende zaadcellen, maar zijn ze niet gezond of actief genoeg om een bevruchting van de eicel tot stand te brengen.

Meer informatie vindt u op de pagina over de behandeling van een ontsteking van de bijbal

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: