Aandoening, behandeling en onderzoek
Dokter en mevrouw oogonderzoek

Netvliesloslating

Wat is netvliesloslating?

Bij een netvliesloslating raakt het netvlies in uw oog los van zijn onderlaag. U kunt dat merken doordat u plotseling zwevende deeltjes en lichtflitsen ziet. Ook kan het zijn dat een deel van uw gezichtsveld wegvalt of dat u minder goed gaat zien. Als een netvliesloslating niet wordt behandeld, kan dat ertoe leiden dat u slecht blijft zien of blind wordt.

Lees meer over de anatomie van het oog op de website van het Oogfonds.

Oorzaken van een netvliesloslating

De meeste netvliesloslatingen worden veroorzaakt door scheurtjes in het netvlies. Deze scheurtjes of gaatjes worden veroorzaakt door veranderingen in het glasvocht. Als er eenmaal een gaatje ontstaan is, kan er vloeistof tussen het netvlies en de diepere lagen van het oog komen. Dat is een netvliesloslating.

Risicogroepen

Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar komt vaker voor bij ouderen. Bent u bijziend of heeft u mensen met netvliesloslating in de familie, dan loopt u meer risico. Ook na een staaroperatie is het risico groter.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de situatie en het oordeel van de oogarts.

Laserbehandeling

Als de gaatjes in het netvlies niet erg groot zijn en het netvlies nog niet of nauwelijks heeft losgelaten, dan kan een laserbehandeling helpen. De laser maakt dan rondom de gaatjes littekens, die het netvlies vasthechten aan de onderliggende lagen. De gaatjes kunnen dan niet groter worden. Ook kan er geen vocht onder het netvlies komen.

Operatie

Als er wel vocht onder het netvlies gekomen is, brengt de oogarts vaak een bandje rond het oog aan. Soms wordt in het oog geprikt (punctie) om vocht te laten aflopen. Na de operatie wordt soms gas in het oog achtergelaten om het netvlies op zijn plaats te houden. Dit gas lost geleidelijk op.

Verwijderen van het glasvocht

Soms is het nodig om het glasvocht weg te halen dat vastzit aan het netvlies. Daardoor trekt het glasvocht de onderliggende lagen los. Deze operatie heet een vitrectomie. Soms is het nodig om enkele dagen na de operatie een bepaalde hoofdhouding aan te houden.

Resultaat na de behandeling

In 90% van de gevallen lukt het om het netvlies na één of meer operaties weer aanliggend te krijgen. Het uiteindelijke gezichtsvermogen is afhankelijk van het soort netvliesloslating. Als het niet lukt het netvlies op zijn plaats te krijgen, wordt het oog geleidelijk aan blind. Na de operatie zult u een tijdje medicijnen moeten gebruiken. Soms moet de sterkte van uw bril of contactlens worden veranderd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: