Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Neonatale gehoorscreening

Neonatale gehoorscreening is een gehoortest waarbij gemeten wordt of een pasgeboren baby voldoende hoort voor een normale spraak- en taalontwikkeling.

Waarom een gehoorscreening? 

De KNO arts krijgt een consult aanvraag van de kinderarts. Een gehoorscreening meet het gehoor tot en met de hersenzenuw. Dit in tegenstelling tot het gehooronderzoek bij het consultatiebureau (OAE).

De gehoorscreening 

De eerste en eventuele tweede screening wordt gedaan door de doktersassistente van de KNO poli. In verband met het gebruik van plakkertjes is het wenselijk dat u uw kindje niet insmeert met baby- of massageolie. Het onderzoek verloopt sneller als de baby rustig is. Een vol buikje of een speentje kunnen hierbij helpen.

Op het voorhoofd, in de nek en op de schouder worden drie plakkertjes aangebracht op de huid van de baby. Ook wordt op elk oor een oorkapje geplaatst. Via deze oorkapjes wordt een geluid aangeboden aan elk oor. De plakkertjes zijn via een kabeltje verbonden aan de meetapparatuur, die berekent of er voldoende reactie is op het geluid.

De uitslag 

De uitslag pass/OK betekent dat er aan beide oren een goede reactie is. Een kindje hoort dan voldoende om goed te leren praten.
Bij refer/doorverwijzen kan aan één oor of aan beide oren niet aangetoond wordt dat het oor goed functioneert. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een onvoldoende resultaat. Bijvoorbeeld een onrustige baby, onrustige omgeving, oorsmeer of verkoudheid.
Als de uitslag van de eerste screening onvoldoende is, wordt er een nieuwe afspraak voor een tweede screening gemaakt.

Als de tweede screening weer resulteert in de uitslag refer/doorverwijzen, dan kan het zo zijn dat naast bovengenoemde oorzaken het oor werkelijk niet functioneert. Er volgt dan een gesprek met de KNO-arts om het verdere beleid te bepalen.

Vragen 

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de poli KNO, 
telefoonnummer 088 - 005 77 80.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: