Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Longfunctieonderzoek voor en na medicatie bij kinderen

In overleg met je kinderarts heb je besloten dat je binnenkort een longfunctieonderzoek voor en na medicatie krijgt. Hier lees je wat dit onderzoek is en wat je kunt verwachten.

Wat is een longfunctieonderzoek voor en na medicatie?

Bij een longfunctieonderzoek voor en na medicatie meten we hoeveel lucht je maximaal in en uit kunt ademen en hoe snel dat gaat. Ook meten we hoeveel extra lucht je in en uit kunt ademen nadat je een luchtwegverwijder (een pufje) hebt ingeademd.

Hoe bereid je je voor?

Je hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Dat betekent dat je gewoon mag eten en drinken. Wel is het verstandig om een halfuur voor het onderzoek niet meer te sporten en geen andere lichamelijke inspanning te doen. Als je op dit moment bezig bent met een antibiotica-, Dexamethason- of Prednisonkuur bij een luchtweginfectie of als hiermee net gestopt bent, meld dit dan op tijd aan de polikliniek Kindergeneeskunde. Het kan gebeuren dat het onderzoek dan wordt uitgesteld.

Let op! Deze medicijnen mag je voor het onderzoek niet gebruiken:

  • Acht uur voor het onderzoek geen kortwerkende luchtverwijders zoals: Aerolin, Airomir, Atrovent, Bricanyl, Salbutamol of Ventolin.
  • 36 uur voor het onderzoek geen langwerkende luchtverwijders of combinatiemedicijnen zoals: Serevent, Foradil, Oxis, Flutiform, Foster, Relvar, Seretide of Symbicort.

Hoe verloopt het onderzoek?

Op de dag van het onderzoek meldt je je met je afsprakenkaart aan bij de aanmeldzuil van de afdeling Longfunctie. De analist die het onderzoek bij je doet vertelt je steeds wat je moet doen. Om je te helpen bij het blazen, kan hij een animatieprogramma op een computer laten zien. Daarbij moet je bijvoorbeeld een ballon laten knappen, of met een bowlingbal kegels laten omvallen.

Je zit op een stoel voor het apparaat. Je krijgt een mondstuk in je mond. Dat lijkt een beetje op een snorkel die je bij het duiken gebruikt. Het mondstuk is aangesloten op een computer, het longfunctiemeetapparaat. Je krijgt een zachte klem op je neus die ervoor zorgt dat je door je mond ademt. Dit voelt een beetje strak maar het doet geen pijn. Je kunt nu niet meer door de neus ademen.

Je begint met een aantal keer rustig in- en uitademen door het mondstuk. Daarna adem je zo diep mogelijk in en blaas je zo hard en zo lang als je kunt uit. Dit doe je een paar keer totdat we genoeg gezien hebben. Als dit deel van het onderzoek klaar is mag het mondstuk weer uit je mond en de neusklem weer van je neus. Je krijgt vier pufjes met een luchtwegverwijdend middel. Je krijgt vier pufjes via een kartonnen kapje. Heb je thuis een eigen voortzetkamer (Aerochamber)? Neem deze dan mee. We wachten dan een kwartier en doen hetzelfde onderzoek nog een keer. Je krijgt het mondstuk weer in je mond en de klem weer op je neus. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Bijwerkingen
Als je pufjes hebt gekregen kun je je trillerig voelen of last krijgen van hartkloppingen. Dat kan vervelend voelen maar het is niet erg. Het gaat snel over.

Tips voor het onderzoek

  • Neem iemand mee naar het ziekenhuis. Je vader, moeder of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij mag bij je blijven tijdens het onderzoek. Je mag één extra persoon meenemen naar het onderzoek.
  • Heb je ergens last van, zit je niet goed of heb je pijn tijdens het onderzoek? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.
  • We vertellen altijd duidelijk wat er gaat gebeuren voor het onderzoek. Stel gerust vragen als je iets wilt weten of als je iets niet begrijpt.

Wanneer krijg je de uitslag?

De uitslag krijg je van de kinderarts die het longfunctieonderzoek aanvraagt. Dat gebeurt tijdens een afspraak in het ziekenhuis of via de telefoon. De arts bespreekt dat met jou en je ouders wat er is gemeten en wat dat voor jou betekent.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: