Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Lichen sclerosus

Wat is lichen sclerosus?

Lichen sclerosus is een vrij zeldzame huidaandoening waarvan de oorzaak niet geheel duidelijk is. Bij lichen sclerosus wordt de huid van uw schaamlippen en/of clitoris dunner of dikker, wit en glanzend. Soms groeien delen van de schaamlippen samen, worden kleiner of verdwijnen zelfs. Ook het gebied rond uw anus kan aangetast zijn.

Klachten

Lijdt u aan lichen sclerosus, dan heeft u meestal last van jeuk. De gemeenschap kan pijnlijk zijn, en soms zelfs onmogelijk. Ook uw ontlasting kan gevoelig zijn. In 6 procent van de gevallen van lichen sclerosus, gaat de afwijking op de lange duur over in kanker. Het is daarom raadzaam om u te laten onderzoeken door uw gynaecoloog als u klachten heeft.

Risicogroepen

De oorzaak van lichen sclerosus is onbekend. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen, het komt echter het meest voor bij vrouwen die in de overgang zijn (geweest).

Behandeling

Lichen sclerosus is niet te genezen, maar de jeuk kan goed behandeld worden met een crème die bijnierschorshormonen (corticosteroïden) bevat. Indien deze crème onvoldoende verlichting van de jeuk geeft, is het mogelijk dat u een andere crème (tacrolimus) krijgt voorgeschreven.

Interessante websites

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: