Aandoening, behandeling en onderzoek
Mevrouw bij balie oogheelkunde

Keratoconus

Wat is keratoconus?

Keratoconus is een aandoening waarbij de vorm van het hoornvlies afwijkend is; in plaats van een mooie bolvorm is deze bol uitgezakt, soms zelfs kegelvormig. De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, waardoor het zijn stevigheid verliest. Meestal vindt deze aandoening aan beide ogen plaats. Omdat het hoornvlies het belangrijkste brekende medium van het oog is, heeft deze vormafwijking grote gevolgen voor het gezichtsvermogen.

Risicogroepen

Een keratoconus ontstaat veelal na de puberteit. Bij minder dan 10% van de patiënten is de afwijking erfelijk. Mensen met een keratoconus hebben vaak een allergische aanleg of eczeem, ervaren hun ogen als gevoelig en hebben vaak jeuk aan hun ogen.

Behandeling

Harde, zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn de eerste keuze bij keratoconus. Zij vormen een nieuw regelmatig oppervlak. Voor keratoconus bestaan diverse gespecialiseerde keratoconuslenzen. Als een oog te gevoelig reageert op een harde zuurstofdoorlatende lens kan een piggy-back systeem worden gebruikt, een harde lens bovenop een zachte lens. Daarnaast is soms een grote lens nodig (sclera lens), die op het witte gedeelte (de sclera) van het oog rust.

Hoornvliestransplantatie

Als lenzen niet meer worden verdragen, is een hoornvliestransplantatie vaak de volgende stap. Na een hoornvliestransplantatie kan een bril worden aangemeten, maar het kan ook nodig zijn om weer contactlenzen te gebruiken. Dit zullen altijd harde zuurstofdoorlatende lenzen zijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: