Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Kaakcorrectie

Het gezicht ontwikkelt zich bij iedereen op een andere manier. De boven- en onderkaak kunnen in alle richtingen te veel of te weinig groeien. Dit heeft invloed op uw gezicht en de manier waarop uw tanden en kiezen elkaar raken. Ook kan het leiden tot slijtage en schade aan uw tanden, kiezen of tandvlees en het kan problemen geven bij kauwen, spreken, ademhalen (slaapapneu) en het sluiten van uw lippen. Een opvallende afwijkende stand van uw kaken kan ook invloed hebben op uw zelfvertrouwen en het beeld dat u van uzelf heeft.

Met een kaakcorrectie (osteotomie) kunnen we uw boven- en onderkaak op de juiste plaats brengen, zodat uw tanden en kiezen weer goed op elkaar passen. In de voorbereiding denken we goed na over de effecten op uw ademweg en kaakgewrichten. Ook zorgen we ervoor dat de kaakcorrectie goed uitpakt voor uw uiterlijk en we hebben aandacht voor eventuele psychische invloeden.

De behandeling

Tijdens de behandeling speelt de orthodontist een belangrijke rol. De orthodontist zorgt eerst dat uw tanden met een beugel op de juiste plaats in uw kaak worden gezet. Daarna kunnen we uw kaken verplaatsen tijdens een operatie.

Voordat we beginnen aan het corrigeren van uw kaak, maken we een uitgebreid plan. We maken een analyse van uw gebit, kaken en gezicht. Met gebitsmodellen en een scan van uw hoofd maken we een driedimensionaal plan van wat we kunnen gaan doen. Dit plan bespreken we met u, waarbij u uw wensen kunt aangeven. Ook bespreken we de voor- en nadelen, risico’s en gang van zaken rond de operatie en mogelijke alternatieve behandelingen met u.

De operatie

De kaakcorrectie gebeurt terwijl u onder narcose bent. We voeren de operatie uit via uw mond, zodat u geen uitwendige littekens krijgt.

Verschillende soorten operaties

  • De onderkaak is een bot in de vorm van een hoefijzer met scharnierpunten in het gewricht voor het oor. De onderkaak kunnen we tijdens een operatie verlengen en inkorten in de kaakhoek.
  • Als de positie van uw kin in uw gezicht niet goed is, kunnen we deze verbeteren met een kincorrectie (kinplastiek).
  • De bovenkaak kunnen we met een kaakcorrectie onder het niveau van uw neus van binnenuit verplaatsen.

Deze verschillende kaakcorrecties kunnen apart worden uitgevoerd, maar ook gecombineerd in dezelfde behandeling.

Na de operatie

Na de operatie blijft u een tot twee dagen in het ziekenhuis. De pijn valt meestal mee en is met pijnstillers te onderdrukken. Uw gezicht zwelt binnen twee dagen flink op, maar dit is na twee weken meestal voor een groot deel verdwenen. Het grootste ongemak zit in een gespannen gevoel van uw gezicht. U kunt uw mond minder ver opendoen en u krijgt aangepaste voeding tijdens de eerste weken.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: