Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Inhaleren met de Turbuhaler

poederinhalator voor kinderen vanaf ± 7 jaar

De arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met jouw luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen in de vorm van poeder. Deze poeder zit in een speciaal apparaatje, dit apparaatje noemen we de Turbuhaler.

Je neemt de medicijnen in door via de Turbuhaler heel diep in te ademen (inhaleren). Deze medicijnen zorgen ervoor dat jouw klachten minder worden of weggaan. Hier staat alles wat de verpleegkundige je heeft verteld, zodat je het thuis nog eens rustig kunt nalezen.

Voordelen van het inhaleren van medicijnen 

Door het inhaleren van de medicijnen komen ze meteen op de plaats waar ze moeten zijn, namelijk in je luchtwegen. Ze werken daardoor sneller. Een ander voordeel is dat er maar heel weinig van het medicijn nodig is om een goed resultaat te krijgen. Daardoor heb je minder kans op bijwerkingen. Om je zo goed mogelijk te blijven voelen, is goed inhaleren heel belangrijk.

Vóór het eerste gebruik 

 • Houd de nieuwe Turbuhaler rechtop.
 • Open deze door de beschermdop eraf te draaien.
 • Pak de Turbuhaler in het midden vast en beweeg de draaigreep zover mogelijk heen en weer. Herhaal dit nog twee keer. De Turbuhaler is nu geactiveerd. Dit alles doe je alleen als je hem voor de eerste keer gebruikt. Als je dit al hebt gedaan draai je hem steeds een keer heen en weer als je hem gaat gebruiken.

Hoe gebruik je de Turbuhaler? 

 1. Haal de beschermdop eraf door de dop te draaien.
 2. Pak de Turbuhaler in het midden vast en, houd de Turbuhaler rechtop (de gekleurde bodem onder).
 3. Draai de gekleurde bodem helemaal naar rechts en weer terug totdat je een klik hoort. Dit mag je alleen vlak voordat je hem gaat gebruiken doen. De Turbuhaler is nu klaar voor gebruik.
 4. Ga rechtop zitten of het liefst staan, houd je hoofd iets achterover en zorg ervoor dat je een lege mond hebt.
 5. Adem helemaal uit, maar niet in de Turbuhaler (anders wordt de inhalator vochtig en zal het poeder blijven plakken).
 6. Breng de Turbuhaler horizontaal naar je mond, plaats het mondstuk tussen je tanden en sluit je lippen er omheen. De gaatjes aan het eind van het mondstuk moeten open blijven.
 7. Adem via je mond rustig, diep en gelijkmatig in. Je proeft géén poeder in je mond. Het smaakt alleen een beetje bitter.
 8. Haal de Turbuhaler uit je mond en houd je adem tien tellen vast met je mond dicht, zodat het poeder goed in je longen kan komen.
 9. Adem rustig uit door je neus.
 10. Als je twijfelt of je alle poeder hebt geïnhaleerd, kun je voor de zekerheid nummer 4 tot en met 9 herhalen.
 11. Draai de beschermdop daarna weer op de Turbuhaler.
 12. Na het inhaleren van luchtwegbeschermers altijd je mond en keel spoelen. Dan spuug je altijd het eerste slokje uit en slik je het tweede slokje door. Je mag ook wat eten daarna. Dat zorgt ervoor dat je geen schimmel in je mond krijgt of dat je hees wordt,
 13. Door de poeder wordt het glazuur op je tanden even zachter waardoor je je tanden makkelijk kan beschadigen tijdens het tandenpoetsen. Wacht daarom minimaal een halfuur voordat je gaat tandenpoetsen.

Houdbaarheid / dosering 

 • Controleer het venster. Als er een rood streepje op staat, zitten er nog 20 er een rood streepje zichtbaar wordt, dan zitten er ongeveer nog 20 inhalaties in. Als het venster helemaal rood is, is de Turbuhaler leeg.
 • Het medicijn “Symbicort” heeft geen venster, maar een dosisteller.
 • Let op: controleer op je Turbuhaler het aantal doses, de hoeveelheid verschilt per soort medicijn. Let er ook goed op dat je Turbuhaler niet over de datum is.
 • In de Turbuhaler zit drooghoudpoeder, dit blijft rammelen ook al is de Turbuhaler leeg.
 • Zorg ervoor dat je altijd een reserve Turbuhaler in je huis hebt.

Bewaren en schoonmaken 

 • De Turbuhaler mag alleen maar aan de buitenkant met een vochtig doekje schoongemaakt worden. Je mag hem nooit afspoelen!
 • Laat je Turbuhaler niet vallen.
 • Bewaar je Turbuhaler op een droge, koele plaats op kamertemperatuur.

Resultaat 

Soms helpt de Turbuhaler niet als je heel kortademig bent. De vernauwing van je luchtwegen zorgt er dan voor dat de poeder niet ver genoeg komt. Als de Turbuhaler niet goed helpt bij jou, neem dan contact op met je arts.

Ten slotte 

Je kunt een gratis draag-en beschermhoesje voor de Turbuhaler bestellen op www.turbuhaler.nl. Op deze site is ook veel informatie en een filmpje over het gebruik van de Turbuhaler te zien.
Je kunt een Turbu-fluitje gebruiken om de inhalatie kracht te oefenen.
Ga naar de site www.inhalatorgebruik.nl voor een filmpje over het inhaleren met de Turbuhaler.

Vragen 

Als jij of je ouders vragen hebben over de Turbuhaler of andere vragen over jouw luchtwegproblemen kunnen jij of je ouders altijd contact opnemen met de kinderlongverpleegkundige op de polikliniek Kindergeneeskunde via telefoonnummer: 088 - 005 7782

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: