Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Inhaleren met de Diskus®

Poederinhalator geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar

De arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met je luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen in poedervorm. Dit poeder zit in een speciaal apparaatje, de Diskus®. Je neemt de medicijnen in door via de Diskus® heel diep en krachtig in te ademen (inhaleren). De medicijnen zorgen ervoor dat jouw klachten minder worden, verdwijnen of voorkomen worden. Hier staat alles wat de verpleegkundige je heeft verteld, zodat je het thuis nog eens kunt lezen.

Voordelen van het inhaleren van medicijnen 

Door de medicijnen te inhaleren komen ze direct op de plaats waar ze moeten zijn, namelijk in de luchtwegen. Ze werken daardoor sneller. Een ander voordeel is dat er maar heel weinig van het medicijn nodig is om een goed resultaat te krijgen. Daardoor heb je minder kans op bijwerkingen. Om je zo goed mogelijk te blijven voelen, is goed inhaleren heel belangrijk.

Vóór het eerste gebruik: 

De Diskus® is verpakt in folie, verwijder de folie vlak voor het eerste gebruik.

Gebruiksaanwijzing: 

  1. Houd de Diskus® horizontaal (met de teller aan de bovenkant).
  2. Open de Diskus® door de duimgreep naar achteren te draaien. Je hoort nu een klik.
  3. Duw het schuifje met de duim naar achteren, klik! (doe dit alleen vlak voor gebruik).
  4. De Diskus® is nu klaar voor gebruik, maak geen onnodige bewegingen met de Diskus®.
  5. Ga rechtop zitten of liefst staan, hoofd iets achterover. De mond moet leeg zijn.
  6. Adem helemaal uit. Pas op, blaas niet in het mondstuk (de Diskus® wordt dan vochtig, het poeder zal dan blijven plakken).
  7. Breng de Diskus® horizontaal naar de mond.
  8. Plaats het mondstuk tussen de tanden, sluit lippen eromheen, laat de tong onder in de mond liggen. Gebruik als hulpmiddel eventueel een mondkapje.
  9. Adem (niet te snel) door de mond in, met een gelijkmatige en zo lang mogelijke teug.
  10. Neem de Diskus® uit de mond, sluit de lippen en houd de adem ( mond gesloten) 10 tellen vast (zodat het poeder in de longen neer kan slaan).
  11. Adem rustig uit door de neus.
  12. Bij twijfel of het medicijn voldoende krachtig is geïnhaleerd, herhaal dan punt 5 t/m 11.
  13. Sluit de Diskus® door de duimgreep naar voren te draaien (klik).
  14. Herhaal indien een 2de dosis is voorgeschreven de bovengenoemde stappen.
  15. Na inhalatie van Flixotide / Seretide mond en keel spoelen; 1ste slokje uitspugen, 2de slokje doorslikken of zo nodig wat eten (ter preventie van schimmelinfecties in de mond of heesheid).
  16. Het tandglazuur wordt door het medicijn tijdelijk zachter en is daardoor makkelijk te beschadigen door tandenpoetsen, wacht daarom minimaal een half uur met tanden poetsen.

Houdbaarheid en dosering: 

  • De Diskus® bevat 60 inhalaties. Er zit een teller op die het aantal overgebleven inhalaties aan geeft. De laatste 5 cijfers zijn rood gekleurd.
  • Let tevens op vervaldatum.
  • De Diskus® is beschikbaar in meerdere kleuren. In elke kleur Diskus® zit een ander soort medicijn: 

Blauw Ventolin® : dit is een kortwerkende luchtwegverwijder (werkt 3-4 uur), deze gebruik je als je snel meer lucht nodig hebt. 
Oranje Flixotide® : dit beschermt je luchtwegen. Deze gebruik je over het algemeen 2 keer per dag (volgens voorschrift van je arts). 
Paars Seretide®: dit is een combinatiemedicijn van een luchtwegbeschermer en langwerkende luchtwegverwijder. Deze gebruik je 2 keer per dag. 
Groen Serevent®: dit is een langwerkende luchtwegverwijder. Deze mag door kinderen niet gebruikt worden zonder een luchtwegbeschermer.

Schoonmaken en bewaren: 

  • De Diskus® mag zo nodig alleen maar aan de buitenkant met een droge tissue gereinigd worden, nooit afspoelen.
  • Bewaar de Diskus® op kamertemperatuur (niet in badkamer of keuken).

Tenslotte 

Ga naar de site: www.inhalatorgebruik.nl voor een filmpje over het inhaleren met de Diskus®.

Resultaat 

Soms verbetert een ernstige kortademigheid niet na inhalatie van een luchtwegverwijdend middel. De vernauwing van de luchtwegen verhindert dan dat het medicijn ver genoeg komt. Heb je ook een voorzetkamer en een dosisaerosol met luchtwegverwijder? Gebruik deze dan om te zorgen dat je je pufs beter kunt inhaleren.
Wanneer je merkt dat een voorgeschreven dosis onvoldoende werkt bij, neem dan contact op met je huisarts of met de polikliniek kindergeneeskunde.

Vragen 

Als jij of je ouders vragen hebben over het gebruik van de Diskus® of andere vragen over jouw luchtwegproblemen, dan kunnen jij of je ouders contact opnemen met de kinderlongverpleegkundige op de polikliniek Kindergeneeskunde telefoonnummer: 088 - 005 7782.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: