Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Inhaleren met de Autohaler®

Ademgestuurde dosisaerosol (inhalator) voor kinderen vanaf ± 6 jaar 

De arts heeft vastgesteld dat je problemen hebt met je luchtwegen. Je krijgt daarvoor medicijnen via een speciaal apparaatje, de Autohaler®. Dit is een ademgestuurde puf, dat betekent dat het pufje wordt geactiveerd door lang en goed in te ademen. De medicijnen zorgen ervoor dat jouw klachten minder worden, verdwijnen of voorkomen worden. Hier staat alles wat de verpleegkundige je heeft verteld, zodat je het thuis nog eens kunt lezen. 

Voordelen van het inhaleren van medicijnen 

Door de medicijnen te inhaleren komen ze direct op de plaats waar ze moeten zijn, namelijk in de luchtwegen. Ze werken daardoor sneller. Een ander voordeel is dat er maar heel weinig van het medicijn nodig is om een goed resultaat te krijgen. Daardoor heb je minder kans op bijwerkingen. Om je zo goed mogelijk te blijven voelen, is goed inhaleren heel belangrijk.

Vóór het eerste gebruik: 

 • Bij een nieuwe Autohaler® of indien langer dan 2 weken niet gebruikt: eerst 2 pufjes in de lucht spuiten. Je doet dit als volgt:
 • Volg de eerste drie stappen van de gebruiksaanwijzing en spuit vervolgens d.m.v. het schuifje aan de onderkant van de Autohaler® één pufje in de lucht. Herhaal dit nogmaals.

Gebruiksaanwijzing 

 1. Verwijder de beschermdop.
 2. Houd de Autohaler® met de opening naar beneden. Zorg dat de luchtspleten aan de onderkant vrij blijven.
 3. Schud de Autohaler® goed en zet de hefboom rechtop.
 4. Ga goed rechtop zitten of liefst staan, hoofd iets achterover. Je mond dient leeg te zijn.
 5. Adem helemaal uit, niet in de Autohaler®
 6. Breng het mondstuk tussen de tanden en sluit de lippen om het mondstuk.
 7. Laat de tong onder in de mond liggen.
 8. Adem (via je mond), rustig diep en gelijkmatig in, tegelijkertijd zal de Autohaler® een dosis “afvuren”. Binnen de eerste seconde volgt een klikje, blijf daarna zo lang mogelijk inademen.
 9. Neem de Autohaler® uit je mond en houd je adem 10 tellen vast (met gesloten mond), zodat het medicijn in je longen neer kan slaan.
 10. Adem vervolgens rustig uit door je neus.
 11. Zet de hefboom weer omlaag, plaats de beschermdop terug.
 12. Na inhalatie van Qvar altijd je mond en keel spoelen met water, eerste slokje uitspugen, tweede slokje doorslikken, of zo nodig wat eten, (ter preventie van schimmelinfecties in de mond of heesheid).
 13. Het tandglazuur wordt door het medicijn tijdelijk zachter en is daardoor makkelijk te beschadigen door tandenpoetsen, wacht daarom minimaal een half uur met tanden poetsen.

Houdbaarheid en dosering 

 • Qvar Autohaler® bevat 200 pufs. Bij 2x daags gebruik, is de medicatie na 100 dagen op. Noteer dit eventueel op je kalender.
 • Airomir Autohaler® bevat ook 200 pufs, maar deze gebruik je vaak incidenteel. Het is daarom handig om het gebruik te turven. Houd hierbij ook rekening met pufs die je reeds hebt weg gespoten door het klaarmaken vóór gebruik (zie boven).
 • Let tevens op de vervaldatum.

Schoonmaken en bewaren 

 • Bewaar de Autohaler® op kamertemperatuur.
 • Maak het mondstuk bij dagelijks gebruik van de Autohaler®, wekelijks schoon met een droog doekje.
 • Houder nooit afspoelen.

Ten slotte 

Op www.tevapharma.nl of www.inhalatorgebruik.nl vind je nog meer informatie en een inhalatie-instructiefilm over het inhaleren met de Autohaler®

Resultaat 

Soms verbetert een ernstige kortademigheid niet na inhalatie van een luchtwegverwijdend middel. De vernauwing van de luchtwegen verhindert dan dat het medicijn ver genoeg komt.
Wanneer je merkt dat een voorgeschreven dosis onvoldoende werkt, neem dan contact op met je arts.

Vragen 

Als jij of je ouders vragen hebben over het gebruik van de Autohaler® of andere vragen over jouw luchtwegproblemen, dan kunnen jij of je ouders contact opnemen met de kinderlongverpleegkundige op de kinderpoli telefoonnummer: 088 - 005 7782. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: