Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Implanon

Binnenkort wordt er bij u een Implanon geplaatst. U bent hiervoor door uw huisarts doorverwezen. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een Implanon?

Een Implanon is een anticonceptiestaafje met het progestageen hormoon Etonogestrel. Het progestageenhormoon in het implantatiestaafje of implanon voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt. Ook maakt het slijm in de vagina en de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Implanon of het implantatiestaafje is bijvoorbeeld handig voor vrouwen die vaak de pil vergeten. Ook kunnen vrouwen die borstvoeding geven het staafje gebruiken, omdat dit geen invloed heeft op de borstvoeding.

De betrouwbaarheid is zeer groot, als het implantatiestaafje juist is ingebracht.

Hoe verloopt de behandeling?

De Implanon of anticonceptiestaafje wordt geplaatst onder de huid van de binnenkant van de bovenarm. Voordat we het staafje plaatsen verdoven we de huid eerst lokaal. Als u de pil nog gebruik op het moment dat het staafje wordt geplaatst of als er nog een spiraaltje in de baarmoeder zit, maakt het niet uit op welk moment in de cyclus het staafje wordt ingebracht. Wordt er geen betrouwbare anticonceptie gebruikt dan dient het staafje tijdens de menstruatie te worden ingebracht.

Het staafje werkt ongeveer 3 jaar. De menstruatiecyclus kan veranderen door de Implanon. Soms wordt de menstruatie onregelmatig of blijft het weg. Als u meerdere weken achter elkaar bloed verliest kunt u contact opnemen. U kunt last krijgen van hoofdpijn en gespannen borsten.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: