Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Gynaecologische echoscopie voor zwangeren

Binnenkort krijgt u een echoscopisch onderzoek. Hier wordt uitgelegd wat het onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Echoscopie 

Een echoscopie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven kunnen niet door het menselijk oor worden gehoord, omdat ze een hoge frequentie hebben (ultra-geluid). Inwendige organen weerkaatsen dit en het terugkerende geluid (echo) wordt ontvangen en elektronisch verwerkt tot een afbeelding. Deze afbeelding kan op een monitor worden bekeken. Een echoscopie kan zowel uitwendig (via de buik), of inwendig (via de vagina), worden gedaan.

Uitwendige echoscopie 

Dit onderzoek wordt verricht bij een zwangerschap vanaf drie maanden. Op de buikhuid wordt een contactgel aangebracht. Hierdoor wordt het geluidssignaal beter doorgegeven. Vervolgens gaat de gynaecoloog met een transducer (een apparaat dat de geluidsgolven doorgeeft) over de huid ter hoogte van de baarmoeder. Op deze manier wordt de foetus in beeld gebracht. Soms wordt er met de transducer enige druk op de buik uitgeoefend. Dit kan bij een volle blaas een onaangenaam gevoel geven.

Inwendige echoscopie 

Voor een inwendige of vaginale echoscopie moet de blaas leeg zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale vaginale transducer die via de vagina wordt ingebracht tot aan de baarmoedermond. Deze techniek wordt gebruikt in de eerste drie maanden van de zwangerschap, bij vruchtbaarheidsonderzoek en bij mogelijke afwijkingen aan de baarmoeder of de eierstokken. 

Doel van het onderzoek 

Binnen de verloskunde wordt het onderzoek veel gebruikt voor: 

  • de bepaling van de juiste zwangerschapsduur;
  • controle van de groei en ontwikkeling van het kind;
  • tijdige herkenning van meerlingzwangerschappen;
  • het opsporen van (een deel van de) aangeboren afwijkingen;
  • de bepaling van de ligging van de placenta.

Binnen de gynaecologie wordt een echoscopie meestal gebruikt voor het afbeelden van afwijkingen van baarmoeder, eileiders en eierstokken. Bij behandeling van onvruchtbaarheid wordt echoscopische controle toegepast bij stimulatie van de eierstokken met medicijnen.

Wie doet het onderzoek? 

In Rijnstate Arnhem wordt het onderzoek gedaan door de gynaecoloog of assistent-gynaecoloog. Speciaal opgeleide echoscopisten verrichten het onderzoek om de juiste zwangerschapsduur in de eerste drie maanden van de zwangerschap te bepalen.

Complicaties 

Na meer dan vijfentwintig jaar intensief gebruik van echoscopie zijn geen schadelijke effecten voor de baby bekend. Dit onderzoek kan geen miskraam veroorzaken. Ook een inwendige echoscopie bij vrouwen die al vaginaal bloedverlies hebben, is in dat opzicht veilig gebleken.

Het is niet te garanderen dat, tot nu toe onbekende, maar ongewenst effecten nooit zullen optreden. Daarom wordt geadviseerd een echoscopie niet zomaar te doen, "omdat het zo leuk is". Als er echter een medische reden voor het onderzoek bestaat, wegen de voordelen van echoscopie op tegen de mógelijke nadelige effecten. 

Vragen 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, stelt u deze dan aan de gynaecoloog voordat het onderzoek plaatsvindt.

Telefoonnummers 

Poli Gynaecologie Rijnstate Arnhem: 088 - 005 77 40

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: