Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Genitale wratten

Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn wratten op de schaamlippen, rondom de anus, in de vagina en op de baarmoederhals. Ze zijn wit en spits, maar soms ook donkerbruin. Genitale wratten worden veroorzaakt door een infectie met het virus humaan papilloma. Het virus is erg besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact. Meestal heeft u weinig tot geen klachten van genitale wratten. U kunt soms last hebben van jeuk, pijn of branderigheid. Een enkele keer gaan de wratjes gepaard met bloedverlies.

Risicogroepen

Vrouwen met wisselende seksuele contacten of regelmatig gemeenschap zonder condoom hebben vaker last van genitale wratten. Ook bij zwangere vrouwen of vrouwen met een verminderde afweer of algemene conditie komen ze vaker voor.

Preventie

Om genitale wratten te voorkomen, moet u tijdens het vrijen altijd een condoom gebruiken.

Behandeling

Er zijn verschillende methoden om genitale wratten te behandelen. De wratjes kunnen behandeld worden met een vloeistof die door u zelf of door de gynaecoloog op de wratjes wordt aangebracht. Verder kunnen de wratjes worden bevroren met vloeibare stikstof. Indien er sprake is van veel wratjes of bij onvoldoende resultaat van deze behandelmethoden, is het mogelijk dat uw arts kiest voor een behandeling met laserstralen of het wegbranden van de wratjes. Heeft uw seksuele partner ook last van wratjes, dan dient hij of zij ook behandeld te worden.

Interessante websites

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: