Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Echografie van de prostaat

U krijgt binnenkort een echografie van uw prostaat op de polikliniek Urologie. Hier leest u meer over dit onderzoek.

Wat houdt het onderzoek in? 

Bij een echografie worden met behulp van ultrageluidsgolven foto's gemaakt van de binnenkant van uw lichaam. Het onderzoek kan geen kwaad en doet geen pijn. Er is voor dit onderzoek geen speciale voorbereiding nodig. Ontlasting (naar de wc gaan) van tevoren is aan te raden.

Hoe verloopt het onderzoek? 

Voor het onderzoek ontbloot u uw onderlichaam. Soms maken we eerst een echografie van uw blaas. U ligt daarbij op uw linkerzij met opgetrokken knieën of op uw rug met uw benen in beensteunen. Dit is afhankelijk van de kamer en de onderzoekstafel waar uw onderzoek gepland is.
Vervolgens wordt de echografie van de prostaat gemaakt. Dat gebeurt met een probe. Dat is een instrument met de dikte van een flinke vinger. Er wordt eerst gelei op de probe gedaan. Deze gelei zorgt voor een goed contact tussen de probe en uw huid. De arts brengt de probe enkele centimeters in de anus en er worden in verschillende richtingen foto's gemaakt.

Duur van het onderzoek 

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Uitslag 

Direct na het onderzoek wordt de uitslag met u besproken en mag u naar huis.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: