Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Echocardiografie

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u binnenkort een onderzoek krijgt van uw hart. We noemen dit een echocardiografie. Met dit onderzoek bekijken we de werking van uw hartspier en hartkleppen. Hier vindt u meer informatie over dit onderzoek en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een echocardiografie?

Een echocardiografie is een echo van het hart. Hierbij worden bewegende beelden gemaakt. Bij dit onderzoek gebruikt de laborant een transducer. Dit is een apparaatje dat geluidsgolven naar het hart stuurt. De geluidsgolven bewegen door uw huid en andere weefsels naar uw hart. Ze worden teruggekaatst als echo’s en de computer maakt hier beelden van. De beelden worden opgeslagen en de cardioloog beoordeelt deze beelden. Het onderzoek gebeurt op de afdeling Hartfunctie.

Hoe verloopt het onderzoek?

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Hartfunctie. Aan het begin van de gang staat een aanmeldzuil. Hier meldt u zich aan met uw Rijnstatekaart. De aanmeldzuil geeft aan in welke wachtkamer u kunt gaan zitten. De echolaborant haalt u op uit de wachtkamer. De laborant vraagt u om uw bovenkleding uit te trekken en op de onderzoeksbank te gaan liggen. U ligt hierbij op uw linkerzij.

Voor het maken van de echobeelden houdt de laborant een apparaatje tegen uw borstkas. Soms moet de laborant hierbij iets harder drukken. De laborant doet wat gel op het apparaatje voor een betere geleiding van de geluidsgolven. Om goede beelden te maken, moet u af en toe van houding veranderen. Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De cardioloog beoordeelt de echo aan de hand van de beelden. U krijgt deze uitslag bij uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek. U hoort dan ook of er nog extra onderzoek nodig is.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Een echocardiografie gebeurt op de afdeling Hartfunctie in Rijnstate Arnhem (route 13) of in Rijnstate Zevenaar (looproute 6). Als u de afspraak maakt hoort u op welke locatie uw onderzoek gebeurt. Dit staat ook in uw afsprakenbrief.

Kunt u niet komen?

Als u niet op uw afspraak kunt komen, laat dit ons dan minimaal 24 uur voor uw afspraak weten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!