Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Dysartrie

Wat is dysartrie?

Dysartrie is een spraakstoornis als gevolg van een neurologische aandoening. Hierdoor kan de verstaanbaarheid minder worden. Er bestaan verschillende soorten dysartrie. De kenmerken hangen af van welk systeem of gebied in uw hersenen en/of zenuwbanen is aangetast. Enkele kenmerken zijn:

  • ademproblemen;
  • veranderde stemgeving;
  • articulatieproblemen;
  • minder levendig spreken.

De ernst kan variëren van minimale tot grote problemen.

Behandeling

Als er sprake is van een dysartrie dan wordt u verwezen naar de logopedist. Tijdens een gesprek observeert de logopedist of er kenmerken van dysartrie aanwezig zijn. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mondmotoriek, bijvoorbeeld naar de beweeglijkheid en kracht van de tong, lippen en kaak. Verder wordt er bekeken of het gevoel in het gezicht en in de mond goed is. Vervolgens vindt er een dysartrieonderzoek plaats. Hiermee brengen we in kaart welke problemen er in de spraak bij u aanwezig zijn. Als het mogelijk is, start u hierna met de oefeningen en/of het aanleren van compensatiestrategieën. Bent u erg moeilijk verstaanbaar voor uw omgeving dan bekijkt de logopedist of het mogelijk is om een communicatiehulpmiddel in te zetten.

Lees meer in onze folder Dysartrie.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: