Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Drukmeting slokdarm (manometrie)

U krijgt binnenkort een drukmeting van uw slokdarm. We noemen dit ook wel een manometrie. Hier vindt u meer informatie over dit onderzoek en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een drukmeting van de slokdarm?

De slokdarm is een buisvormig deel van het maagdarmkanaal, dat het voedsel van de keel naar de maag transporteert. Zowel bovenaan als onderaan de slokdarm zit een sluitspier. Na het slikken opent de bovenste sluitspier zich. Met behulp van zwaartekracht en bewegingen van de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar de onderste sluitspier zich ontspant. Het meten van de druk in de slokdarm geeft belangrijke informatie over het functioneren van de beide sluitspieren en de slokdarm.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Tot zes uur voor het onderzoek mag u een kop thee drinken en een beschuitje eten;
  • U mag tot twee uur voor het onderzoek mag u alleen water (zonder koolzuur) of thee (zonder suiker en melk) drinken;
  • Tot een uur voor het onderzoek mag u uw tanden poetsen of een klein slokje water om medicijnen in te nemen.

Moet u stoppen met uw medicijnen of niet?
Als u medicatie voor diabetes mellitus (suikerziekte) gebruikt, moet u dit melden bij de arts die het onderzoek aanvraagt. Hij of zij geeft aan of u deze medicijnen kunt blijven innemen.

Alle overige medicatie mag u gewoon innemen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw Rijnstatekaart mee. Zorg dat de gegevens op uw Rijnstatekaart kloppen. U wordt verzocht zich te melden bij de aanmeldzuil van de afdeling Endoscopie in Rijnstate Arnhem, routenummer 18. Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de onderzoeksruimte. Twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit.

Wij vragen u om op de onderzoekstafel te gaan zitten. Via de neus wordt een dun slangetje (katheter) ingebracht. Dit kan een wat vervelend gevoel geven. Tijdens het inbrengen slikt u een paar keer zodat de katheter gemakkelijk naar binnen kan gaan. U mag hierbij wat slokjes water nemen om het slikken van de katheter makkelijker te maken. Als de katheter op de juiste plaats ligt, wordt hij vastgeplakt op uw neus en gaat u plat liggen. Vervolgens krijgt u van de verpleegkundige tien kleine slokjes water te drinken. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Daarna verwijdert de verpleegkundige de katheter.

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Bij een drukmeting komen vrijwel geen complicaties voor. Het kan zijn dat u na het onderzoek wat last heeft van uw neus of een kleine bloedneus krijgt. Sommige mensen krijgen wat last van de keel. Het helpt dan om extra te drinken.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Voor de uitslag kunt u terecht bij de arts die het onderzoek aanvraagt. De uitslag is na drie tot vier weken bekend. De arts verwerkt het onderzoek in een digitaal verslag. De uitslag wordt ook naar uw huisarts verstuurd.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!