Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Drukmeting slokdarm (manometrie)

U krijgt binnenkort een drukmeting van uw slokdarm. We noemen dit ook wel een manometrie. Hier leest u wat u van dit onderzoek kunt verwachten. 

Wat is een drukmeting van de slokdarm? 

De slokdarm is een buisvormig deel van het maagdarmkanaal, dat het voedsel van de keel naar de maag vervoert. Zowel bovenaan als onderaan de slokdarm zit een sluitspier. Na het slikken opent de bovenste sluitspier zich. Met behulp van zwaartekracht en bewegingen van de slokdarm gaat het voedsel door de slokdarm naar de maag. Als het voedsel daar aankomt ontspant de onderste sluitspier zich. Het meten van de druk in de slokdarm geeft belangrijke informatie over het functioneren van de beide sluitspieren en de slokdarm.
De medische term voor een drukmeting van de slokdarm is manometrie.

Let op: dit is niet het einde van de folder. Klik verder in het menu aan de linkerkant voor meer informatie over hoe u zich voorbereidt, over het onderzoek en de mogelijke risico's.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: