Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Drinkvoeding via de Rijnstate Apotheek Elst

Uw diëtist heeft u aangeraden om drinkvoeding te gaan gebruiken. Deze drinkvoeding wordt geleverd door de poliklinische apotheek van Rijnstate: Rijnstate Poli-apotheek Elst. Hier leest u wat drinkvoeding is en hoe de zorg hieromheen is geregeld. 

Over drinkvoeding 

Wat is drinkvoeding? 

Drinkvoeding is een vloeibare voeding die in een flesje zit. Afhankelijk van het soort drinkvoeding zit er in een flesje ongeveer 200-220 ml of 125 ml. In drinkvoeding zitten veel calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Kortom: alles wat u anders met uw dagelijkse voeding binnen zou krijgen. 

Wanneer krijgt u drinkvoeding? 

Drinkvoeding wordt bijvoorbeeld geadviseerd als u minder eetlust heeft, meer voedingsstoffen nodig heeft of net een operatie achter de rug heeft. Als u ziek bent, is drinken vaak gemakkelijker dan eten. Drinkvoeding wordt meestal gebruikt als aanvulling op de voeding. Soms wordt het gebruikt als volledige voeding, als u tijdelijk geen vast voedsel mag of kan eten. 

Samenstelling van de drinkvoeding 

Drinkvoeding is er in verschillende samenstellingen en smaken. Er bestaat drinkvoeding op basis van melk, sap, yoghurt, pudding en vruchtenmoes. Deze soorten zijn in verschillende smaken verkrijgbaar, bijvoorbeeld: chocolade, koffie, aardbei, bosvruchten, sinaasappel en banaan. Ook is er hartige drinkvoeding in de vorm van soep, zoals gebonden tomaten- of kippensoep.
Over de hoeveelheid en het soort drinkvoeding krijgt u advies van uw diëtist. Uw diëtist let hierbij op wat u nodig heeft, wat u eet en wat uw smaakvoorkeuren zijn. Dit is belangrijk omdat de behoefte aan energie en eiwit per persoon sterk kan verschillen. Onder andere uw lichaamsbouw en ziekte zijn hierbij belangrijk, maar ook voedingsstoffen die u binnenkrijgt via de normale voeding. 

Tips voor het gebruik 

  • Neem de tijd: in één flesje drinkvoeding zitten veel voedingsstoffen. Als u het snel achter elkaar opdrinkt, dan kunt u een vol gevoel krijgen. Om dit te voorkomen kunt u het best een half uur tot een uur de tijd nemen om de drinkvoeding op te drinken. Neem de drinkvoeding niet vlak voor een maaltijd, maar tussen de maaltijden door. Hiermee voorkomt u dat u de gewone maaltijd niet neemt, en kunt u de drinkvoeding echt als extra aanvulling gebruiken.
  • Drinkvoeding smaakt zoet (behalve de hartige variant). Zo proeft u de bijsmaak van vitamines en mineralen minder. De zoete smaak proeft u minder door de drank koud te drinken, eventueel met een ijsklontje.
  • Afhankelijk van het soort drinkvoeding kunt u deze goed mengen met een scheutje (volle) melk, karnemelk, (volle) yoghurt, vruchtensap of water. Zo wordt de drinkvoeding iets dunner en minder zoet, maar het wordt wel iets meer.
  • U kunt de drinkvoeding in een beker of glas schenken. Vindt u de geur van de drinkvoeding niet prettig, dan kan het juist helpen om met een rietje uit het flesje te drinken. Verwijder in dat geval het folie op de bovenkant van het flesje niet, maar prik het rietje er doorheen.
  • Na het drinken kunt u het gevoel hebben dat er slijm in uw mond of keel zit. Dit kunt u verminderen door tussendoor regelmatig een slokje water te nemen. Ook kunt u een ijsblokje in uw mond doen als de drinkvoeding op is. De meeste mensen hebben minder het gevoel van slijmvorming bij drinkvoeding op basis van sap of yoghurt.
  • Het kan zijn dat uw smaak veranderd is door uw ziekte of medicijnen die u gebruikt. Iets dat u voorheen niet lustte kunt u nu wel lekker vinden en omgekeerd. Probeer daarom verschillende smaken drinkvoeding van verschillende fabrikanten.
  • U mag drinkvoeding opwarmen. Dit is lekker bij bijvoorbeeld de chocolade- en koffiesmaak en de hartige smaken. De drinkvoeding kunt u op verschillende manieren verwarmen: in een pan, in de magnetron of au bain marie (in een schaaltje in een pan met warm water). Verwarm de drinkvoeding niet te lang en kook de drinkvoeding niet, anders gaan er vitamines en mineralen verloren.

Bewaren 

U kunt de flesjes drinkvoeding in een gesloten verpakking buiten de koelkast bewaren. Bewaar de flesjes bij voorkeur op een koele plaats en uit de zon, bijvoorbeeld in een keukenkast of de kelder. De flesjes zijn beperkt houdbaar. Let daarom op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Een geopend flesje kunt u twee uur buiten de koelkast bewaren. In de koelkast is een geopend flesje 24 uur houdbaar. 

Vergoeding 

Als u drinkvoeding krijgt voorgeschreven, kan uw arts of diëtist ervoor zorgen dat dit vergoed wordt via uw zorgverzekeraar. Drinkvoeding wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dat betekent dat het van uw eigen risico wordt afgeschreven (als u dit nog niet heeft opgebruikt). Bent u aanvullend verzekerd, dan kan het zijn dat uw drinkvoeding vanuit de aanvullende verzekering betaald wordt. Dan wordt het niet van het eigen risico afgeschreven. 

Proefpakket 

Als u voor de eerste keer drinkvoeding nodig heeft, stuurt uw diëtist de aanvraag naar de Rijnstate Poli-apotheek. Die belt u vervolgens om te vragen welke smaken u wilt proberen en wanneer het proefpakket kan worden bezorgd. De eerste keer krijgt u een pakket dat genoeg is voor twee weken, met veel verschillende producten en smaken van diverse fabrikanten. Na tien dagen neemt de apotheek contact met u op om te vragen met welke producten en smaken u graag door wilt gaan. Vanaf de tweede keer krijgt u een pakket dat genoeg is voor een maand. 

Verandering doet eten 

U hoeft van geen enkel product een grote hoeveelheid te bestellen. In één pakket krijgt u verschillende producten en smaken. Daarmee kunt u variëren. Na een tijdje kunt u behoefte krijgen aan verandering in de producten of smaken. De samenstelling van het pakket kan maandelijks worden aangepast. 

Bestellen 

De Rijnstate Poli-apotheek belt u een paar dagen tot een week voor uw voorraad op is om uw bestelling met u door te nemen. Natuurlijk kunt u ook contact met de apotheek opnemen voor een bestelling. De gegevens vindt u onder het kopje Contact. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: