Specialismen
Wachtruimte met patiënten zittend en arts en verpleegkundige lopend

Diëtetiek

Goede voeding is van groot belang als u ziek bent of herstelt na een medische ingreep. Een goede voedingstoestand is een voorwaarde voor een goede conditie: u herstelt sneller, u voelt zich beter en uw weerstand tegen infecties is hoger.

Daarom werken er diëtisten bij Rijnstate, deskundigen op het gebied van voeding. Op verzoek van medisch specialisten bieden zij u hulp en begeleiding bij voeding. De diëtisten in het ziekenhuis werken nauw samen met de medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Wanneer hulp van een diëtist?

De diëtist kan begeleiden terwijl u opgenomen bent op een verpleegafdeling van het ziekenhuis. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het eten tijdelijk niet lukt na een operatie of u een dieet moet volgen. Of als u ondervoed bent of dreigt te worden. Ook is de diëtist betrokken bij alle patiënten die op de Intensive Care liggen.

In sommige gevallen kunnen de diëtisten u ook nog begeleiden terwijl u het ziekenhuis al heeft verlaten maar nog wel onder begeleiding bent bij de specialist. De diëtisten houden namelijk ook poliklinisch spreekuren voor onder andere:

  • patiënten met kanker
  • patiënten met chronische nierschade
  • patiënten met diabetes (ook kinderen)
  • patiënten met maag- of darmproblemen (zoals de ziekte van Crohn en coeliakie)
  • patiënten met complicaties na een maagverkleining.

Groepsvoorlichting

Naast individuele dieet- en voedingsadviezen wordt er ook groepsvoorlichting gegeven. Zo is er de leefstijlcursus, de hartrevalidatiegroep, de voorlichtingsgroep voor mensen met chronische nierschade, de slaapapneu-groep en groepsvoorlichting op de afdeling Psychiatrie.

Onze diëtisten

Binnen Rijnstate werken 16 diëtisten. Zij werken op alle locaties van Rijnstate. Elke diëtist heeft één of meerdere specifieke aandachtsgebieden.

Voedingsadvies

Ieder mens heeft zijn eigen eetgewoontes, smaak en voorkeuren. Behalve deskundig op het gebied van voeding bij ziekte en gezondheid is de diëtist ook een kenner als het gaat om lekker eten en het aanbod in de supermarkt. Juist die combinatie maakt dat u praktische adviezen krijgt, die u meteen kunt toepassen.

Verwijzing

Voor begeleiding door een ziekenhuisdiëtist heeft u altijd een verwijzing nodig van een medisch specialist uit het ziekenhuis. 

Aandoeningen, behandelingen & onderzoeken

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: