Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Deroofing

U heeft hidradenitis. Daarvoor krijgt u een chirurgische behandeling. Dit noemen we deroofing. Hier leest u wat deze behandeling inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is deroofing?

Met deroofing genezen we chronische ontstekingen en voorkomen we toekomstige ontstekingen. Tijdens de behandeling snijden we een laagje huid en het ontstoken weefsel weg. Vervolgens kan de wond weer dichtgroeien.

Hoe bereidt u zich voor?

U hoeft niet nuchter te zijn voor de behandeling. U kunt dus gewoon eten en drinken. Laat uw sierraden en piercings thuis en zorg ervoor dat u vervoer regelt van het ziekenhuis naar huis na de behandeling.

Hoe verloopt de behandeling?

U neemt plaats op de behandeltafel. We controleren uw persoonlijke gegevens en leggen nog een keer uit hoe de behandeling verloopt. Daarna desinfecteren we het gebied dat we gaan behandeling en geven we u een plaatselijke verdoving. De verdoving werkt ongeveer een tot twee uur.

Met een dun metalen staafje (sonde) onderzoekt de arts of er gangen onder uw huid lopen die via holtes met elkaar in verbinding staan. Alleen dan is deroofing mogelijk. De arts snijdt de huid boven de sonde weg waardoor het gangenstelsel daaronder zichtbaar wordt. De bodem van dit stelsel laten we zoveel mogelijk intact. Daar vormt zich later littekenweefsel. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na ongeveer twee uur is de verdoving uitgewerkt. Bij pijn kunt u veilig tot drie keer per dag twee tabletten van 500 mg paracetamol innemen. Neemt liever geen andere pijnstillers., Deze maken de kans op een nabloeding groter. De wond(en) blijven open na de operatie. Deze groeien in twee tot zes weken dicht.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Wondzorg

  • Het is goed om gewoon te douchen en de wond met zachte stralen en lauwwarm water uit te spoelen.
  • Daarna kunt u de wond droogdeppen.
  • U verzorgt de wond met antibacteriële zalf en verbindt het met vetgaas en absorberend verband. De arts geeft u een recept voor de zalf en het verbandmateriaal.
  • Voor wonden in de liezen of bij de genitaliën, kunt u voor het plassen een plastuitje kopen bij uw apotheek of drogist.

Bewegen
Het is belangrijk om na de ingreep weer te bewegen om te voorkomen dat het litteken te strak groeit. Extreme beweging en sporten raden we de eerste weken af. Maar normaal bewegen, waarbij de wond voorzichtig wordt opgerekt, is toegestaan. Hierdoor zorgt u ervoor dat het litteken soepel blijft en u uw lichaam goed kan blijven bewegen.

Bloeding
Het is normaal als de wond de eerste dagen na de operatie nabloedt. Als het bloeden aanhoudt of u heeft ernstige pijnklachten en/of tekenen van infectie (roodheid rondom de wond, veel pijn en/of koorts) neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: