Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Dermatitis perioralis

Wat is een dermatitis perioralis? 

Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond' (dermatitis = ontsteking van de huid, perioralis = rond de mond). De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes. Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Een soortgelijke huiduitslag zien we soms rond de ogen. Dan spreken we van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen). 

Hoe ontstaat dermatitis perioralis? 

Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven worden vaak voorgeschreven voor bijvoorbeeld eczeem. Hoe sterker het hormoon (het corticosteroïd) werkt, des te groter de kans op het ontstaan van dermatitis perioralis, maar soms kan ook het zwakst werkzame hormoon (hydrocortisonacetaat) de oorzaak zijn.

Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening, maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening zal verergeren. Dat is dan ook de reden waarom mensen die hier last van hebben het geneesmiddel blijven gebruiken. Corticosteroïdpreparaten die voor astma worden geïnhaleerd, kunnen ook dermatitis perioralis veroorzaken. Dermatitis periocularis ontstaat meestal door gebruik van hormoonzalven in de ogen of op de oogleden.

Niet altijd is er een verband met het gebruik van corticosteroïden. Soms kunnen cosmetica een rol spelen, vooral dag-/nachtcrèmes, foundation en andere vet- of oliebevattende make-up.

Wat zijn de verschijnselen? 

Dermatitis perioralis ontstaat meestal vrij plotseling op de bovenlip, naast de neus of op de kin. Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, maar langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar. 

Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. Bij dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden. Dermatitis perioralis kan erg lijken op acne of rosacea (zie onze folders over deze huidziekten op www.rijnstate.nl/folders).
In het algemeen jeukt de aandoening licht en kan de huid branderig en gevoelig zijn. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren. Hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht.

Hoe wordt de diagnose gesteld? 

De dermatoloog stelt de diagnose op grond van de kenmerkende afwijkingen. In een enkel geval is het nodig om onder plaatselijke verdoving een stukje huid weg te nemen (een biopt).

Wat is de behandeling? 

Het belangrijkste is dat u stopt met de corticosteroïdcrème of -zalf. Hetzelfde geldt voor dag-/nachtcrèmes en make-up. Het is belangrijk om u te realiseren, dat uw huiduitslag na het stoppen eerst zal verergeren. Toch moet u de corticosteroïdcrème of zalf dan niet opnieuw gebruiken! U krijgt voor dermatitis perioralis meestal een gel of crème die metronidazol of erytromycine bevat. Soms krijgt u eerst gedurende een korte tijd hydrocortisoncrème (het allerzwakste hormoonpreparaat) om geleidelijk de sterkere hormooncrèmes te ontwennen. Ook worden vaak antibiotica in de vorm van tabletten voorgeschreven.

Wat zijn de vooruitzichten? 

Na genezing komt dermatitis perioralis meestal niet meer terug. Het plaatselijke gebruik van corticosteroïden en vet- of oliebevattende cosmetica wordt afgeraden, want daardoor zou de aandoening kunnen terugkeren.

Contact 

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie:
Telefoonnummer 088 – 005 5170

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: