Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Cognitieve communicatieproblemen

Wat zijn cognitieve communicatieproblemen?

Als iemand hersenletsel heeft opgelopen, kunnen verschillende problemen op het gebied van de communicatie optreden. Deze zogenoemde cognitieve communicatieproblemen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals vertraagde informatieverwerking, moeite om niet-letterlijke taal te verwerken of problemen in het waarnemen en denken. Kenmerken kunnen zijn:

  • verminderd oogcontact;
  • minder aandacht hebben voor een gesprek;
  • te veel praten;
  • ongepaste uitspraken doen.

Behandeling

Als er een cognitief communicatieprobleem aanwezig is, wordt er een logopedist ingeschakeld. Tijdens een gesprek observeren we of er kenmerken van een cognitieve communicatiestoornis aanwezig zijn. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan en wordt er vaak navraag gedaan in uw omgeving. De logopedist kan u helpen de communicatieproblemen beter te begrijpen en kan u en uw omgeving helpen in het leren omgaan met de communicatieve mogelijkheden en beperkingen. Ook kan er soms gerichte therapie plaatsvinden, afhankelijk van de problemen die u heeft.

Lees meer in onze folder Cognitieve communicatieproblemen.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: