Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Brok in de keel

Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Mogelijke klachten:

  • een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden,
  • een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit,
  • een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of vaak te slikken. Hierbij kan altijd wel wat slijm geproduceerd worden. Van een brokgevoel wordt gesproken als er geen lichamelijke afwijking gevonden wordt die de klacht kan verklaren. Als er wel een lichamelijke aandoening is, zal de last van een brok in de keel zich voordoen bij de maaltijd en kan de stem schor of hees zijn.

Oorzaken

Een mogelijke oorzaak van een onschuldig brokgevoel kan spierspanning van bepaalde keel- en halsspieren zijn. Wanneer deze spieren gespannen blijven, kan dit tot gevolg hebben dat een brok in de keel gevoeld wordt. Als u minder gespannen bent, heeft u vaak minder last. Het brokgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Normale slijm en speekselvorming is gezamenlijk een paar liter vocht per dag, dat we doorslikken zonder het te weten. Maar als u zich deze productie van slijm en vocht bewust wordt, kunt u dit als een brokgevoel ervaren.

Het brokgevoel kan een bijkomende klacht zijn van een lichamelijke afwijking. Meestal gaat een dergelijke afwijking echter ook gepaard met andere klachten, zoals moeite om vaste voeding te slikken, keelpijn, oorpijn of heesheid. Door middel van diverse onderzoeken kan uw KNO-arts de eventuele oorzaken proberen op te sporen.

Bestrijden van klachten

Door geruststelling dat er geen lichamelijk klachten ten grondslag liggen, verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Ook het verminderen van spanningen en problemen kan helpen het brokgevoel te verminderen. Soms kan logopedie behulpzaam zijn bij het bestrijden van de klacht. U leert dan oefeningen waarbij u leert de keel- en halsspieren beter te ontspannen.

Interessante website

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: