Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking?

Een ontsteking in de blaas (blaasontsteking of cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas.

Symptomen

Blaasontsteking gaat meestal gepaard met vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en bloedverlies bij het plassen.

Oorzaken

Blaasontsteking komt veel vaker bij vrouwen voor dan bij mannen (vrouwen hebben een kortere plasbuis). Een blaasontsteking is meestal veroorzaakt door bacteriën uit de normale bacteriënflora van de dikke darm. Het komt vaak voor bij het niet goed kunnen legen van de blaas. Ook blaasstenen kunnen een blaasontsteking veroorzaken.

Behandeling

Voor de behandeling van de blaasontsteking krijgt u antibiotica. Als u last heeft van terugkerende blaasontstekingen en antibiotica geen effect meer hebben, kan de ontsteking soms verdwijnen met blaasspoelingen. Is het niet goed legen van de blaas de oorzaak van de ontsteking, dan kan zelfkatheterisatie een manier zijn om uw blaas volledig te ledigen. Zo kan er geen urine achterblijven in uw blaas. Als een blaassteen de blaasontsteking veroorzaakt, is verwijdering van de steen noodzakelijk.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: