Aandoening, behandeling en onderzoek
Mevrouw met bril

Bijziendheid

Wat is bijziendheid?

Wanneer uw hoornvlies te bol is of uw oog te lang, dan worden de binnenvallende lichtstralen te sterk gebroken. Ze vallen dan samen op een punt dat vóór het netvlies ligt. Op het netvlies zelf ontstaat geen scherp beeld; men spreekt dan van bijziendheid. Bij bijziendheid kunt u zonder bril dichtbij goed zien, maar veraf niet.

Om scherp te zien is het nodig dat lichtstralen precies op het netvlies van het oog samenvallen. Bij het normale oog zorgt de breking van het licht door het hoornvlies en de lens ervoor, dat bij het zien in de verte op het netvlies een scherp beeld ontstaat.

Wanneer de sterkte van hoornvlies en ooglens niet goed in verhouding staan tot de lengte van de oogbol dan vallen lichtstralen bij het in de verte kijken niet precies samen op het netvlies. Er is dan geen sprake van een oogziekte of oogzwakte, maar van een refractie- of brekingsafwijking.

Behandeling

Wilt u toch een scherp beeld hebben, dan heeft u een correctie nodig. De eenvoudigste manier is een bril, voorzien van cilindrische glazen. U kunt ook kiezen voor lenzen. Als derde mogelijkheid kunt u kiezen voor een operatie. Met de laser kunnen wij het brekend vermogen van uw hoornvlies veranderen. Ook kunnen we een extra lens aanbrengen in uw oog vóór uw eigen lens.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: