Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Bekkenfysiotherapie bij pijn in het bekkengebied

U heeft pijnklachten in uw buik- en/of bekkengebied. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen om deze klachten te verminderen.

Pijn 

Pijn in de bekkenregio kan zeer divers zijn: buikpijn, lage rugpijn, pijn in de lies, pijn rondom ontlasten en plassen, pijn tijdens het vrijen, pijn in de bekkenbodem etc.
De oorzaak van de pijn is niet altijd duidelijk. Het kan te maken hebben met de werking van de organen in de buik, zoals de baarmoeder en eierstokken (bij vrouwen), prostaat en teelballen (bij mannen), blaas en endeldarm. Als deze organen niet goed functioneren, kan dit invloed hebben op het functioneren van de spieren in het bekkengebied en omgekeerd kunnen de spieren invloed hebben op de werking van de organen. 
Naast de organen en de spieren kunnen ook de gewrichten, zenuwen en banden in het bekkengebied klachten veroorzaken. Ook emotionele- en psychische problemen kunnen leiden tot te veel spanning in de bekkenbodemspieren. Belasting (dat wat u doet) en belastbaarheid (dat wat u aankan) moeten in evenwicht zijn. Wie steeds over zijn grenzen gaat, is aan het overbelasten. Soms is het dan nodig om ook een psycholoog in te schakelen.

Chronisch bekkenpijnsyndroom 

Als pijnklachten langer bestaan, spreken we van chronische pijn. Dit komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Vaak worden aan de organen geen afwijkingen gevonden, maar dat wil niet zeggen dat er niets aan de hand is. Het bewegingsapparaat kan een grote rol spelen in het ontstaan en voortduren van uw klachten.

Omdat we te maken hebben met een uitgebreid gebied met veel lichaamsfuncties (plassen, ontlasten en seksualiteit) zijn in de meeste gevallen meerdere specialisten bij de behandeling betrokken. Zij zullen goed met elkaar moeten overleggen en samenwerken om uw klachten te behandelen. Met verandering van leefstijl, goede adviezen en gerichte therapie (soms door meerdere behandelaars) is vaak goed resultaat te behalen.

Vormen van pijn 

Myofasciale pijn 
Deze pijn komt uit de spieren (myo) en de omhulling ervan (fascia). Het is vaak een diepe pijn die u moeilijk aan kunt wijzen. Deze pijn kan optreden in iedere spier van het lichaam. De spieren kunnen ook triggerpoints hebben; dit zijn pijnlijke drukpunten. Bij druk hierop kan er een uitstralende pijn in het bekkengebied ontstaan die kan lijken op pijn aan één van de organen.

Zenuwpijn 
Soms krijgt u pijn door beknelling van een zenuw. Dit herkent u als schietende, scherpe of brandende pijn. Uw huid kan dan plaatselijk anders aanvoelen. U kunt ernstige pijn hebben bij zitten, die verdwijnt als u loopt of ligt. Ook kunt u door een afgeknelde zenuw krachtsverlies ervaren.

Symptomen bij chronische bekkenpijn 

Er kunnen verschillende klachten bestaan. Deze zijn meestal onder te brengen in de volgende categorieën: 

 • pijnklachten (rug, lies, buik, bekken, bekkenbodem, uitstralende pijn naar de benen etc.);
 • plasklachten (terugkerende blaasontstekingen, urineverlies, moeite met uitplassen, voortdurende drang etc.);
 • ontlastingsklachten (obstipatie, diarree, aambeien, kloofjes, incontinentie, voortdurende drang etc.);
 • klachten bij seksualiteit (verminderde opwinding, pijn, libidoverlies, moeite met orgasme etc.);
 • psychische klachten (angst, lusteloosheid, depressie, stress etc.).

Klachten specifiek voor vrouwen: 

 • pijn die ontstaat of erger wordt tijdens zwangerschap, menstruatie of in de overgang;
 • pijn tussen vagina en anus;
 • vaginale pijn;
 • pijn tijdens gemeenschap;
 • verandering in seksuele beleving zoals verminderde opwinding.

Klachten specifiek voor mannen: 

 • pijn in scrotum, penis of in het gebied ertussen;
 • pijn of balgevoel in het rectum;
 • pijn in de liezen;
 • verandering in seksuele functies zoals vroegtijdig klaarkomen.

Wat kan de behandeling voor u betekenen? 

Bij de behandeling van pijnklachten in de buik of bekkenregio is de eerste stap dat u zich bewust wordt van uw bekkenbodemspieren. Basisvoorwaarden om de gehele bekkenbodem en de bijbehorende organen goed te laten functioneren worden besproken, waaronder toiletgedrag en vocht- en vezelintake.
Daarna leert u hoe u uw bekkenbodemspieren weer goed gebruikt door deze bewust en gecontroleerd aan te spannen en te ontspannen. Hierbij kan de geregistreerde bekkenfysiotherapeut gebruikmaken van biofeedback (op een beeldscherm wordt dan de spanning van uw bekkenbodemspieren zichtbaar gemaakt) of elektrostimulatie. Daarnaast besteedt de bekkenfysiotherapeut aandacht aan speciale ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
Bekeken wordt of pijnpuntbehandeling of algemene pijnbestrijding voor u tot de behandelmogelijkheden horen.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut 

Wilt u meer weten over bekkenfysiotherapie of zoekt u een geregistreerd bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt? Raadpleeg de informatie over bekkenfysiotherapie op onze website of:

Afdeling Fysiotherapie Rijnstate 088 - 005 6366

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: