Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Bekkenfysiotherapie bij overactieve bekkenbodem

U heeft klachten door een overactieve bekkenbodem. Hier leest u over hoe bekkenfysiotherapie u kan helpen om deze klachten te verminderen.

Overactieve bekkenbodem 

De bekkenbodem is een groep spieren die de buikholte aan de onderzijde afsluit. Deze groep spieren ligt tussen het schaambeen, het heiligbeen, het staartbeen en de zitbeenknobbels. De bekkenbodem ondersteunt de blaas en de urinebuis, de endeldarm en bij de vrouw de baarmoeder en de vagina. De spieren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat u urine, ontlasting en winden kunt ophouden. Voor de geslachtsgemeenschap zijn goed functionerende bekkenbodemspieren van belang.

De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. In beide gevallen kan dit klachten veroorzaken. De bekkenbodemspieren kunt u ook op het verkeerde moment aanspannen of ontspannen. Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, heeft u een overactieve bekkenbodem.

Klachten 

Een overactieve bekkenbodem kan een of meer van de volgende klachten veroorzaken: 

 • pijn in uw (onder)buik, (onder)rug en rond de geslachtsorganen;
 • ongewild urineverlies;
 • niet goed kunnen plassen/uitplassen;
 • urineweginfecties;
 • vaginistische klachten (bij vrouwen);
 • erectiestoornissen (bij mannen);
 • pijn bij het vrijen (zowel bij mannen als vrouwen);
 • opwindingsstoornissen (zowel bij mannen als bij vrouwen);
 • spastische darm/prikkelbare darm;
 • obstipatie (verstopping);
 • onvolledige lediging bij ontlasten;
 • aambeien.

Mogelijke gevolgen 

U kunt pijn krijgen door een overactieve bekkenbodem. Heeft u lange tijd een te hoge spierspanning, dan kan dit de doorbloeding belemmeren. Hierdoor kunt u verzuring krijgen in de spieren van uw bekkenbodem en in andere delen van uw onderlichaam. Door die verzuring raken de zenuwuiteinden geprikkeld en kunt u pijn ervaren. Pijn kan ook ontstaan doordat gespannen bekkenbodemspieren gaan trekken aan de aanhechtingen op het schaambeen, het heiligbeen en het staartbeen. Op en rond deze aanhechtingsplaatsen ontstaat dan pijn. Pijn leidt vaak tot afweerspanning ,waardoor nog meer spanning ontstaat. Dat veroorzaakt mogelijk meer pijn. Het is dus belangrijk om deze cirkel te doorbreken.

Plassen en spierspanning 

Wanneer u lange tijd gespannen bekkenbodemspieren heeft, raken deze spieren vermoeid. U kunt dan minder goed uw plas ophouden. Dit komt doordat de vermoeide spieren minder goed reageren wanneer uw blaas zich samentrekt. Dit samentrekken van de blaas ervaart u als het signaal dat u moet plassen. Bij een goed functionerende bekkenbodem kunt u deze prikkel onderdrukken tot op het toilet.

Wanneer uw bekkenbodem door langdurige spanning vermoeid is, kunt u deze niet meer optimaal aanspannen en is het mogelijk dat urineverlies optreedt. Door de spanning wordt de bekkenbodem omhoog getrokken. Daardoor drukt deze tegen de onderkant van uw blaas, de blaasbodem. Juist in de blaasbodem bevinden zich veel zenuwen, waardoor uw blaas op deze plek uiterst prikkelbaar is. Als reactie op de druk die de bekkenbodem uitoefent, gaat de blaas zich samentrekken. Hierdoor krijgt u een gevoel van aandrang. Mensen die hier last van hebben, gaan vaak naar het toilet maar plassen steeds maar kleine beetjes. Door de hoge spierspanning raakt het gevoel van aandrang verstoord. Hierdoor kan het gebeuren dat uw blaas niet goed leeg raakt of dat het plassen niet direct op gang komt.

Vrijen en spierspanning 

Bij seksuele opwinding neemt de doorbloeding van uw geslachtsorganen sterk toe. Mannen krijgen een erectie. Bij vrouwen worden de weefsels rondom de vagina zachter. Wanneer u een te hoge spierspanning en verminderde doorbloeding heeft, kunnen opwinding, het krijgen van een erectie, voldoende vochtig worden en het krijgen van een orgasme verstoord raken. De problemen die hierdoor ontstaan, hebben een negatieve invloed op het vrijen.

Bij de vrouw lopen de spieren van de bekkenbodem rond de vagina. Bij het aanspannen wordt de vagina wat dichtgedrukt. Gemeenschap kan dan leiden tot te veel wrijving en daardoor tot pijn en mogelijk weefselschade. Verloopt het vrijen niet prettig, dan leidt dit vaak tot spanning voor een volgende keer. Dit komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

Ontlasten en spierspanning 

Bij het ontlasten moet uw bekkenbodem goed ontspannen zijn. Dan kan de ontlasting vanuit de endeldarm via de anus het lichaam verlaten. Bij te veel spanning in de bekkenbodemspieren kunt u de ontlasting niet of niet helemaal kwijtraken. Verstopping ( obstipatie) is dan het gevolg. Dit leidt vaak tot buikpijn. De darm raakt voller en kan daardoor steeds meer geprikkeld raken. U gaat vaak hard persen om toch de ontlasting kwijt te raken. Hierdoor kunt u ook beschadigingen krijgen zoals aambeien en scheurtjes rond de anus. Op den duur kunt u ook verzakkingen van de darm of van andere bekkenorganen krijgen door het harde persen. Heeft u een hoge druk in de darm, dan kan dat ook druk op de blaas opleveren. U kunt dan ook urineverlies krijgen omdat uw blaas geprikkeld raakt en zich gaat samentrekken. 

Wat kan de behandeling voor u betekenen? 

Bij de behandeling van een overactieve bekkenbodem is de eerste stap dat u zich bewust wordt van uw bekkenbodemspieren. U bespreekt met uw bekkenfysiotherapeut wat er nodig is om uw bekkenbodem en de bijbehorende organen goed te laten werken. Bijvoorbeeld: toiletgedrag en vocht- en vezelintake.

Daarna leert u hoe u uw bekkenbodemspieren weer goed gebruikt door deze bewust en gecontroleerd aan te spannen en te ontspannen. Hierbij kan de geregistreerde bekkenfysiotherapeut onder meer gebruik maken van biofeedback (op een beeldscherm wordt dan de spanning van uw bekkenbodemspieren zichtbaar gemaakt). Daarnaast besteedt de bekkenfysiotherapeut aandacht aan speciale ademhalings- en ontspanningsoefeningen. 

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut 

Wilt u meer weten over bekkenfysiotherapie of zoekt u een geregistreerde bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt? Raadpleeg de informatie over bekkenfysiotherapie op onze website of:

Afdeling Fysiotherapie Rijnstate 088 - 005 6366 

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: